Nei, det er ikke navnet på nyklekkede drager. Men det er en Indo-Kinesisk rett. Det er altså en rett opprinnelig laget av kinesere som holder til i India, og som har bodd der i flere generasjoner.
Og som med de fleste retter finnes det mange varianter, hvor mange er med en tykk røre som kyllingen friteres i. Men vi synes det tar for mye av smaken og, ikke minst forsvinner fargen på kyllingen. Så oppskriften på Dragetoppen er med en «tørr» kylling. Det vil si at kyllingen er stekt kun med marinaden. Her frityrsteker vi ofte kyllingbitene, men det går også ann å steke de i ovnen. Mer om det i tips på slutten av oppskriften.
Dragekylling
Dette er en Indo-Kinesisk rett. Det er altså en rett opprinnelig laget av kinesere som holder til i India, og som har bodd der i flere generasjoner. Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på under timen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.
Ingredienser
Marinaden
- 500 gram kyllingfilet eller lårfilet
- 2 ts hvitløk most
- 2 ts ingefær most
- 2 ts chilipulver
- 1 ts hvetemel fin
- 2 ts rismel
- 2 ts maisenna
- 1 ss sitronsaft
- 1 klype salt
- 1/2 ts rødfarge hvis du vil
Sausen
- 2 ss smør
- 2 ss olje
- 2 løk
- 2 ss cashewnøtter rå, malt eller støtt i en morter
- 1 chili
- 1/2 rød paprika
- 1 ss sitronsaft
- 2 dl tomatketchup
- 2 ss soyasaus
Garnityr
- 10-20 cashewnøtter ristede og salte
- 2 vårløk
- 1 koriander en god neve
- 1 chili
Instruksjoner
Forberedelser
- Skjær kjøttet i strimler, helst ikke mer enn 5 mm brede. Da steker de raskere. Og ha det i en bolle.
- Ha resten av ingrediensene til marinaden oppi bollen med kjøttet og massér kjøttet godt til all marinaden dekker kjøttet. Dette gjør også kjøttet mørere. Hender er uovertruffent til dette arbeidet. Husk å vaske hendene godt både før og etter at du har massert kjøttet!
- Kjøttet bør få marineres i minst 15 minutter.
- Skrell og strimle løken. Vi pleier å dele løken på langs, kutte endene og så skjære strimler på langs. Håper det gir mening.
- Finhakk chilien som skal i sausen. Skjær paprika i 1 cm tykke skiver.
- Strimle vårløken og chilien som er garnityr. Grovhakk korianderen.
- Finn fram resten av ingrediensene.
Steke kylling
- Hvis du har en frityr gryte med termostat så sett den til 170°C.
- Hvis du ikke har, så hell olje i en tykkbunnet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp oljen til ca 170°C. Når det er varm nok vil det frese når du stikker en tresleiv eller en stekespade av tre nedi.
- Nå skal kyllingbitene stekes, og da er det viktig å ikke ha for mange i gryta om gangen for da faller tempraturen og kyllingen blir ikke stekt riktig.
- Legg kyllingbitene i frityren/gryta. Pass på at bitene ikke henger sammen, men får flyte fritt. De skal steke i ca 3-4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge.
- Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Løft de ferdige kyllingbitene med en hullsleiv og legg dem på fatet for å renne av seg.
Sette alt sammen, sammen
- Hvis du har en wok så varmes den opp og ha i smør og olje. En tykkbunnet gryte gjør sammen nytten. Bare den ikke er for stor.
- Når smøret freser, ha i malt cashewnøtter og løk, og røresteker dette i et par minutter. Til det begynner å bli brunt.
- Ha så i chili og paprika og rørestek i et par minutter til. Ikke la det bli brent.
- Ha oppi resten av ingrediensene til sausen. Bland godt.
- Når sasuen begynner å tykne has kyllingbitene i og blandes godt.
- Rør inn vårløk og koriander og servér straks.
- Servér straks.
Råd og tips
Serveres med jasminris.
Cashewnøttene og chilien settes på bordet slik at folk kan forsyne seg selv. Noen vil jo ha det sterkere! Prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.
TIPS: Hvis du ikke vil frityrsteke kyllingen, så kan kjøttet bakes i ovnen. Sett ovnen på 200°C. Spre kjøttet utover en bakeplate (bruk bakepapir hvor du har gnidd litt olje på), og stek i 15 minutter. Snu de og gi de 4 minutter til. Alt dette er ca-tider da ovner er notorisk uforutsigbare. Så følg godt med de første gangene du bruker denne metoden.