Kina er gedigent, med mange spennende regioner med sine særegne retter. Og Hunan er et av «Kinas åtte store kjøkken». Hunan er kjent for å bruke mye chili og masse grønnsaker. Sausen er kjent for å være sterk-sur, i motsetning til søt-sur som vi i vesten ofte forbinder med kinesisk mat. Denne retten her er nok også en mer vesten-variant (mildere) enn hva du vil få hvis du spiser i Hunan.

Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på en drøy halvtime. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.

Print Recipe
Hunankylling
Når det gjelder grønnsakene er det bare å bruke mer eller mindre, og gjerne andre grønnsaker i stedet/i tillegg. Mengden chilipaste kan også endres, alt etter som hva de som skal få lov til å spise er vant med. Mengden her er til en medium sterk rett.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
Kylling
Grønnsaker
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
Kylling
Grønnsaker
Instruksjoner
Forberedelser
  1. I en bolle blandes kyllingkraft, soyasaus, østerssaus, riseddik, honning, chilipaste og Maizena. Rør til det ikke er klumper igjen og sett til sides.
  2. Rens og kutt grønnsakene. Bruk gjerne også andre grønnsaker, hvis du ønsker.
  3. Kyllingfiletene skal skjæres i tnne skiver, på tvers av fibrene. Hvis du vil gjøre de ekstra tynne så ha filetene i frysen i en halv times tid før du skjærer dem.
  4. Ha kyllingbitene i en bolle og bland inn 1 ts salt og 1 ts pepper. Strø over Maizena og bland godt.
Steke kylling
  1. Ha i 2 ss olje i en wok hvis du har, og varm den godt opp. Det skal være nesten rykende. Har du ikke en wok så bruk en dyp stekepanne eller en tykkbunnet gryte (bestemors gamle jerngryter, ingenting slår dem!).
  2. Stek kyllingbitene i omganger. Stek dem i noen minutter på hver side. Ikke rør for mye, for det skal være stekeskorpe på kjøttet. Har du for mye i panna vil du koke kjøttet i stedet for å steke det. Et lag kjøtt er passe.
  3. Legg det stekte kjøttet på et fat eller en tallerken, og fortsett å steke kjøttet i omganger til alt er stekt. Ha gjerne litt mer olje i panna mellom hver gang
Sette alt sammen, sammen
  1. Når kjøttet er ute av panna så kan brokkoli, selleri, sopp, løk og paprika i istedet. Stek i 4-5 minutter til grønnsakene er nesten møte. De skal tross alt ha litt tyggemotstand i seg, i motsetning til hvordan grønnsakene var da jeg vokste opp (altså vassne og ihjelkokte).
  2. Ha i babymais og hvitløk. Bland godt og stek i 1 lite minutt til.
  3. Nå skal kyllingbitene tilbake i i panna. Håper du har valgt stor nok panne.
  4. Tilslutt rører du godt opp sausen slik at Maizenaen blandes inn igjen, og helle den i panna og bland alt godt.
  5. La det hele koke i et par minutter så sausen kan få tyknet litt.
  6. Servér straks.
Notater

Serveres med jasminris.

Strø gjerne litt ristede sesamfrø på. Noen liker også å ha peanøtter eller cashwnøtter til, selv om det er mer vanlig i Sichuan.

Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus! Sett i hvertfall tilbehøret på bordet sik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.

TIPS 1: Når det gjelder grønnsaker, så er det meste lov. Gulrøtter, squash, aubergine eller vannkastanjer, for å nevne noen. Bare husk at gulrøtter trenger lengre tid en f.eks vannkastanjene.

TIPS 2: Prøv gjerne samme fremgangsmåte med grise- eller oksekjøtt. Men bytt da gjerne ut kyllingkraften med kjøttkraft.

Pai kan lages på mange måter. Og vi på Dragetoppen elsker pai i mange varianter, fra en klassisk Quiche Lorraine til Sheppards pai til OldemorNinas fruktpaier.

Her kommer en grunnoppskrift som passer til de gode middagspaiene ala franske quicher. Den fant vi i en gammel bok med oppskrifter fra Le Cordon Bleu.

Print Recipe
Pai (ala Quiche Lorraine)
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 30 minutter
Koke/steketid 70 minutter
Passive Time 30 minutter
Porsjoner
pai
Ingredienser
Deig
Fyll (til 1 pai)
Ekstra
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 30 minutter
Koke/steketid 70 minutter
Passive Time 30 minutter
Porsjoner
pai
Ingredienser
Deig
Fyll (til 1 pai)
Ekstra
Instruksjoner
Deigen
  1. Sikt hvetemel og salt i en stor bolle.
  2. Del smør i 1 cm terninger og ha det i melet.
  3. Smuldre smøret inn i melet til det minner om brødsmuler.
  4. Rør sammen egg og vann.
  5. Lag en fordypning i melblandingen og ha i eggevannet.
  6. Så kommer tålmodighetsprøven.
  7. Arbeid deigen sammen med en kniv til den danner en grov kule.
  8. Blir det for klissete så ha i litt mer mel.
  9. Ha deigen over på et lett melet bord og kna deigen jevn. Bør ikke ta mer enn 20 sekunder!
  10. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i 20 minutter, minst.
Forsteke paien (blindsteke)
  1. Mens paideigen hviler kan ovnen settes på 180°C.
  2. Smør en paiform lett med smør. Paiformen bør være ca 20-22 cm i diameter og ikke høyere enn 3, 5 cm. Vi lager her bare én pai.
  3. Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i 2.
  4. Plasser deigen i formen og over kantene, og skjær av det som er overflødig (henger over kanten).
  5. Kjevle paidelen til den er ca 3 mm tykk og er stor nok til å dekke formen og veggene.
  6. Ta en gaffel og og stikk den rundt omkring i bunnen av deigen. Dette lar dampen slippe ut.
  7. Putt formen i kjøleskapet og la den hvile der i 10 minutter.
  8. Finn fram et stykke bakepapir (må være større enn paiformen) og krøll det godt sammen, flere ganger, til det blir mykt. Rett det så ut.
  9. Ta paiformen ut av kjøleskapet og legg bakepapiret oppi formen.
  10. Er du så heldig at du har keramiske bakekuler, heller du de over bakepapiret. Har du ikke slike kuler kan du bruke tørre erter eller ris.
  11. Stek paibunnen i nedre halvdel av ovnen i 25 minutter eller til bunnen er fast. Her må du følge litt med siden ovner er notorisk egenrådige.
  12. Ta paibunnen ut av ovnen og fjern kulene/ertene/risen og bakepapiret.
  13. Pisk sammen egget og pensle det på paibunnen.
  14. Etterstek i 5-7 minutter.
  15. Ta den ut igjen og la den hvile mens du begynner på fyllet.
Fyllet og ferdigsteking
  1. Varm opp litt olje i en stekepanne.
  2. Sautér baconet og la det renne av på kjøkkenpapir. Baconet skal ikke bli knusktørt, men heller ikke for lite stekt.
  3. Pisk sammen eggene med muskat og salt og pepper etter smak.
  4. Rør inn fløten med eggene.
  5. Fordel osten og baconet gjevnt over paibunnen.
  6. Hell forsiktig over fløte- og eggeblandingen. Skal ikke være mer en 3/4 fullt.
  7. Stek paien i 20-30 minutter til fyllet har fått en fin farge og har satt seg.
Notater

Serveres varm med en grønn salat til.

Men den er også fantastisk god kald. Så lag en som du kan bruke som lunsj, eller som skolemat til barna. Det er jo ingen regel som sier de MÅ ha brødskive med ost hver dag.

Selve paideigen er nok til 2 paier. Hvis det ikke passer å lage 2 kan resten stå noen dager i kjøleskapet før neste pai skal lages. Ikke vær redd for å eksperimentere med fyllet. Hva med kylling og purre, eller laks?

Dette er en Indo-Kinesisk rett. Det er altså en rett opprinnelig laget av kinesere som holder til i India, og som har bodd der i flere generasjoner.

Og som med de fleste retter finnes det mange varianter, hvor mange er med en tykk røre som kyllingen friteres i. Men vi synes det tar for mye av smaken og, ikke minst forsvinner fargen på kyllingen. Så oppskriften på Dragetoppen er med en «tørr» kylling. Det vil si at kyllingen er stekt kun med marinaden. Her frityrsteker vi ofte kyllingbitene, men det går også ann å steke de i ovnen. Mer om det i tips på slutten.

Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.

Print Recipe
Dragekylling
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Skjær kjøttet i strimler, helst ikke mer enn 5 mm brede. Da steker de raskere. Og ha det i en bolle.
  2. Ha resten av ingrediensene til marinaden oppi bollen med kjøttet og massér kjøttet godt til all marinaden dekker kjøttet. Dette gjør også kjøttet mørere. Hender er uovertruffent til dette arbeidet. Husk å vaske hendene godt både før og etter at du har massert kjøttet!
  3. Kjøttet bør få marineres i minst 15 minutter.
  4. Skrell og strimle løken. Vi pleier å dele løken på langs, kutte endene og så skjære strimler på langs. Håper det gir mening.
  5. Finhakk chilien som skal i sausen. Skjær paprika i 1 cm tykke skiver.
  6. Strimle vårløken og chilien som er garnityr. Grovhakk korianderen.
  7. Finn fram resten av ingrediensene.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityr gryte med termostat så sett den til 170°C.
  2. Hvis du ikke har, så hell olje i en tykkbunnet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp oljen til ca 170°C. Når det er varm nok vil det frese når du stikker en tresleiv eller en stekespade av tre nedi.
  3. Nå skal kyllingbitene stekes, og da er det viktig å ikke ha for mange i gryta om gangen for da stekes ikke kyllingen riktig.
  4. Legg kyllingbitene i frityren/gryta. Pass på at bitene ikke henger sammen, men får flyte fritt. De skal steke i ca 3-4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge.
  5. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Løft de ferdige kyllingbitene med en hullsleiv og legg dem på fatet for å renne av seg.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den opp og ha i smør og olje. En tykkbunnet gryte gjør sammen nytten. Bare den ikke er for stor.
  2. Når smøret freser, ha i malt cashewnøtter og løk, og røresteker dette i et par minutter. Til det begynner å bli brunt.
  3. Ha så i chili og paprika og rørestek i et par minutter til. Ikke la det bli brent.
  4. Ha oppi resten av ingrediensene til sausen. Bland godt.
  5. Når sasuen begynner å tykne has kyllingbitene i og blandes godt.
  6. Rør inn vårløk og koriander og servér straks.
  7. Servér straks.
Notater

Serveres med jasminris.

Cashewnøttene og chilien settes på bordet slik at folk kan forsyne seg selv. Noen vil jo ha det sterkere! Prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.

TIPS: Hvis du ikke vil frityrsteke kyllingen, så kan kjøttet bakes i ovnen. Sett ovnen på 200°C. Spre kjøttet utover en bakeplate (bruk bakepapir hvor du har gnidd litt olje på), og stek i 15 minutter. Snu de og gi de 4 minutter til. Alt dette er ca-tider da ovner er notorisk uforutsigbare. Så følg godt med de første gangene du bruker denne metoden.

Sichuan har et spennende kjøkken som vi på Dragetoppen så vidt har begynt å utforske.

Dette er en rett som vi har fornorsket litt, slik at det skal være lettere å lage den her. Men enkelte ingredienser kan likevel være litt vanskelig å få tak i, som Black Rice Vinegar. Den er å finne i mange velutstyrte innvandrerbutikker. Se tips på slutten om hva du kan erstatte den med.

Det er ikke nødvendig å bruke det fineste kjøttet til denne retten. På Dragetoppen bruker vi ferdig strimlet svin når vi finne det hylla for “kort holdbarhet” i butikken.

Print Recipe
Strimlet svin á la Sichuan (nesten)
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
Ingredienser
Marinering av kjøttet
Sausen
Garnityr
I tillegg
  • 6 ss rapsolje eller annen god stekeolje
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
Ingredienser
Marinering av kjøttet
Sausen
Garnityr
I tillegg
  • 6 ss rapsolje eller annen god stekeolje
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Strimle kjøttet fint og ha i en bolle.
  2. Tilsett sherry, soyasaus, vann og salt. Massér dette inn i kjøttet til ingen veske er synlig.
  3. Strø over Maizenna og massér dette også inn i kjøttet.
  4. Dekk til bollen og la den stå å godgjøre seg til alt er klart til steking.
  5. Finhakk chili, ingefær og hvitløk.
  6. Skrell og skjær gulroten i tynne skiver, og skjær også selleri, sjampinjong og bambusskudd i skiver.
  7. Finhakk vårløk og rist sasamfrøene lett. De skal ikke bli brent, bare få litt farge.
  8. Rør sammen sausen i en egen bolle.
I den sorte gryte
  1. Har du en wok, varmer du den opp til ganske varmt. Du kan også bruke en dyp stekepanne eller gryte som tåler mye varme.
  2. Ha i 2 ss olje og når den er nesten rykende, ha i halvparten av kjøttet. Rør i kjøttet så det ikke brenner seg.
  3. Når kjøttet har fått en blek stekefarge, hell det over i en ren bolle og gjenta prosessen med resten av kjøttet.
  4. Ha i de 2 siste ss av oljen og stek chili, ingefær og hvitløk i noen sekunder til det begynner å dufte. Rør hele tiden så det ikke blir brent. Brent hvitløk er ikke godt i denne retten.
  5. Ha i grønnsakene og rørestek i ca 1 minutt.
  6. Ha så i kjøttet og eventuell kjøttsaft, og rørestek i 1 minutt til.
  7. Rør godt i sausen så Maizennaen blander seg inn i sausen igjen. Hell sausen så over maten.
  8. Rør godt mens sausen tykner. Det går raskt.
  9. Ta wok’en av plata og strø over vårløken og sesamfrøene.
  10. Servér med en gang.
Notater

Serveres med jasminris. Det gjør i hvertfall vi på Dragetoppen. Vil du ha litt ekstra styrke (heat) så skjær en chili, eller flere, som kan serveres ved siden av. Så kan folk gjøre det så sterkt de vil.

Som tilbehør kan også ristede cashew- eller peanøtter settes fram. For mange er det naturlig å drukne enhver rett fra Kina i soyasaus. Eksperimenter gjerne med andre sauser, som Dragetoppens sterke plommesaus.

Tips: Hvis du ikke har eller får tak i Black Rice Vinegar, kan du bruke bruke en 50/50 miks av Balsamico eddik og Worchestershire sauce.

Brownies – tungt, fyldig og mektig. Ikke noe å spise hver dag. Men utolig godt. Og den blir enda bedre hvis du serverer vår Jordbær- og Chilirelish til.

Print Recipe
Brownies med nøtter
Porsjoner
langpanne
Ingredienser
Porsjoner
langpanne
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Varm ovnen til 175 °C.
  2. Ha bakepapir i en langpanne.
  3. Smelt kokesjokolanden over et vannbad. Pass på at sjokoladen ikke begynner å koke.
  4. I en stor bolle piskes oljen, sukkeret, eggene og vaniljeessensen til en gjevn masse.
  5. Rør inn den smeltede sjokoladen og bland alt godt.
  6. Sikt i melet, bakepulveret og bakekakaoen, og vend dette forsiktig inn.
  7. Rør så pent inn valnøttbitene og sjokoladebitene.
  8. Hell røren i langpannen og stryk massen gjevnt utover.
  9. Stekes i ca 30-35 minutter. Da skal det ha dannet seg en tynn skorpe på toppen.
  10. Ta brownien ut av ovnen og la den kjøle seg ned i langpannen.
  11. Når den er kald kan den skjæres i passe stykker.
Notater

Når du har skåret den i biter, og servert (spist) så mange som planlagt, kan resten fint fryses.

Og som sagt, Dragetoppens Jordbær- og Chilirelish er fantastisk til. Hvor mye, kommer ann på hva du tåler av chili. Og du finner den i nettbutikken vår. Eller hvis du møter oss på et marked.

Nærbilde av soppsuppe

I forrige årtusen (1988-1997) jobbet jeg på Riksteatret. Og med 120 til 180 dager på veien ble vi litt lei av kafémat og slikt. Så på noen av de større turnéene hvor vi var mange teknikere hadde vi med oss eget kjøkken. Og en av rettene jeg fikk servere (nei, jeg laget ikke alle) var en soppsuppe, angivelig en polsk oppskrift.

Nå, mange år etterpå fikk jeg lyst til å lage den igjen. Men orginaloppskriften har jeg mistet. Så dette er et forsøk på å gjenskape den. Her på Dragetoppen har den slått ann.

Print Recipe
Soppsuppe
Nærbilde av soppsuppe
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Nærbilde av soppsuppe
Instruksjoner
  1. Rens soppen og skjær halvparten i fine skiver mens resten grovhakkes.
  2. Finhakk hvitløken.
  3. Varm oljen i en gryte og ha i sopp, hvitløk, salt og pepper.
  4. Sautér på middels varme til soppen har sluppet vesken, og vesken er fordampet.
  5. La gjerne også soppen ha fått litt farge.
  6. Hvis du vil ha i litt sherry er nå det beste tidspunktet. Ha i så fall sherryen i gryta og la den koke inn.
  7. Ha i smør og når det har smeltet, ha i melet.
  8. Rør i gryta mens smør og melblandingen brunes lett uten å bli brent.
  9. Ha i kraft og vann i gryta sammen med timianen.
  10. Rør i gryta så melblandingen blir oppløst og ikke sitter fast i bunnen av gryta.
  11. Kok opp suppa og la den tykne lett.
  12. Ha i fløte og soyasaus og bland godt.
  13. Smak til med salt om det trengs. Det kommer jo ann på hvor salt soyasausen er.
  14. Serveres rykende varm. Gjerne med et godt brød til.
Notater

Denne kan brukes både som en rett for seg selv, eller som en forrett.

Men bruk gjerne små sjampinjonger. De har mer smak og er greiere å spise i en suppe.

Vi liker å lage spyd hvor kjøtt og grønnsaker er separert, altså kjøtt for seg og grønnsakene på egne spyd. Det gjør at maten får flere distingte smaker, og ikke alt smaker av marinaden. Grønnsaks-spyd kan lages av et utall grønnsaker, og fungerer like lett som hovedrett som tilbehør. Dragetoppens grønnsaks-spyd kommer senere.

Nå skal vi konsentrere oss om kyllingspyd. Og det med en marinade som henter inspirasjon fra den iberiske halvøy (Spania og Portugal).

Spydene vi bruker er vanligvis av tre og er 23 cm lange. De vi kjøper er fra en av “asia-butikkene” i Kristiansand og har 100 pryd til en meget billig penge.

Print Recipe
Grillspyd med kylling
Cuisine Europeisk
Porsjoner
spyd
Ingredienser
Marinade
Resten
Cuisine Europeisk
Porsjoner
spyd
Ingredienser
Marinade
Resten
Instruksjoner
  1. Legg de 6 grillspydene i vann i minst 30 minutter slik at de ikke tar fyr på grillen, hvis du bruker trespyd
  2. Bland alle ingrediensene i marinaden og rør det gjevnt.
  3. Del lårfiletene i i tre og ha dem i marinaden. La de ligge der og godgjøre seg til spydene er klare til å tres, gjerne mer enn 30 minutter.
  4. Tre på 4 kyllingbiter på hvert spyd. Og pass på å ikke pakke de for tett, da blir de ikke stekt igjennom før utsiden er brent!
  5. Når grillen er god og varm legger du på spydene og lar de ligge i fred i 3-4 minutter. Nå du da forsøker å løfte de og de slipper lett kan du snu de og steke de i ytterligere 3 minutter.
  6. NB. Tidene er selvfølgelig ca-tider og kan ikke følges slavisk. Det kommer ann på hvor varm grillen er.
Notater

Når de har fått en fin stekeskorpe og er gjennomstekt er det bareå servere dem, gjerne med en grønn salat og grillede grønnsaker etter ønske.

Og hvar du noen sitroner så del noen i to og legg på grillen med snittflaten ned i et par minutter. Smaker herlig når du skviser de over spydene når de ligger på tallerknene.

I India er det utrolig mange mennesker. Og veldig mange som ikke spiser kjøtt, enten av religiøse grunner, eller av økonomiske.

Denne retten er en rett uten kjøtt. Men den er fyldig og smaksrik.  Og linsene er ikke en erstatning for kjøtt. De er et bærende element i denne retten.

Og her på Dragetoppen er dette en rett som de unge stadig etterspør. Den lages så ofte at vi har laget et stort glass med vår egen Dragens Daal Masala. Den finner du i vår nettbutikk.

Print Recipe
Dragens linse- og spinatgryte (Palak daal curry)
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk, Vegetar
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk, Vegetar
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Varm oljen i en stor tykkbunnet gryte til den er middels varm.
  2. Ha i løken og en klype salt. Stek til løken blir gjennomsiktig mens du rører i løken. Ca 6 minutter.
  3. Ha i hvitløken og stek videre i 1 minutt.
  4. Ha i ingefær og krydder og stek i 30 sekunder. Ikke glem å røre!
  5. Ha i tomatene og kokosmelken og kok opp. La småkoke i 5 minutter.
  6. Har du en stavmikser bruker du den til å kjøre sausen glatt. Ellers må du bruke en blender eller en kjøkkenmaskin.
  7. Ha i linsene og en teskje salt og legg på lokk. La det småkoke på lav varme i 20 minutter. Rør ofte så det ikke brenner seg i bunnen.
  8. Skulle linsene suge til seg all vesken før de er møre så ha i 1 dl vann. Ikke la linsene koke for lenge. Det er ikke grøt du prøver å lage. Så smak ofte.
  9. Når linsene er passe møre, ta gryta av varmen og smak til med salt.
  10. Bland inn grovhakket spinat.
  11. Dryss over koriander og server med ris til.
Notater

Dette er en rett hvor både ris og naanbrød er godt til. Og gjerne yoghurt naturell. Trenger du en god chutney til har vi selvfølgelig det også, nemlig Gresskarchutney.

Tips 1: Hvis du ikke har vår Dragens Daal Masala, men har masse krydder selv så bruk 1 ss garam masala, 2 ts malt spisskummen, 2 ts malt koriander, 2 ts malt paprika, 1 ts malt gurkemeie og 1/2 ts cayennepepper.

Tips 2: Vi bruker fryst spinat hvis vi ikke har hatt tid til å kjøpe frisk. Det går helt fint. Da tilsetter vi spinaten samtidig med linsene etter å ha kjørt sausen glatt.

Kjøttdeig er en allsidig base for en middag, eller en varm lunsj.

Her kommer en variant med inspirasjon fra det koreanske kjøkken. Servér med ris til, jasmin er det beste til denne oppskriften.

Print Recipe
Kjøttgryte på koreansk
Cuisine Koreansk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Det lille ekstra
Cuisine Koreansk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Det lille ekstra
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Finhakk løk og hvitløk. Skrell og finhakk ingefær.
På komfyren
  1. Varm oljen i en stor stekepanne.
  2. Når oljen er varm, ha i løk, hvitløk og ingefær. Stek på middels varme til løken er blank.
  3. Ha i kjøttdeigen og stek på litt sterkere varme, mens du deler opp kjøttet.
  4. Når kjøttet er gjennomstekt og fuktigheten er borte, bland inn sukker, chili, soyasaus og sesamolje.
  5. Kok opp og ta panna av varmen.
  6. Strø over de ristede sesamfrøene og vårløken.
  7. Servér sammen med risen.

Curry. Det høres ganske eksotisk og vanskelig ut, ikke sant?

Men curry betyr egentlig bare saus. Så denne retten er kjøttdeig i saus. Men smaken er nok ikke veldig europeisk, for krydderblandingen er hentet fra India. I hvertfall mesteparten for karripulver er en vestlig oppfinnelse. På engelsk kalles det da også curry powder, og mange tenker at det er en nødvendighet for at det skal bli en curry.

I denne oppskriften bruker jeg karripulver for enkelhets skyld, men det er en vi har laget på Dragetoppen. Et kommersiellt karripulver er helt ok hvis ikke du har kapasitet til å lage ditt eget.

Kjøttdeigcurry kan spises alene, eller med ris eller brød til.

Print Recipe
Kjøttdeigcurry
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Vask, skrell og skjær potetene i små terninger, ca 1 cm store.
  3. Bland sammen krydderne, sukker, pepper og salt i en bolle.
  4. Rør sammen vann og maizenna i en liten bolle.
På komfyren
  1. Varm opp en stor stekepanne eller en tykkbunnet gryte og ha i oljen
  2. Når oljen er varm, ha i løk og hvitløk og stek på middels sterk varme til løken blir gjennomsiktig og lett karamellisert.
  3. Ha i potetene og stek videre i 10 minutter. Rør om ofte, og justér ned varmen hvis potetene begynner å bli brent.
  4. Ha i kjøttet og brekk det opp mens det brunes.
  5. Ha i krydderblandingen og bland godt.
  6. Ha i buljongen og maizennablandingen og kok opp under omrøring.
  7. Bland inn ertene og legg på lokk.
  8. Nå skal det småkoke til potetene er møre. Det bør ta ca 10-15 minutter.
Notater

Servér med ris eller brød, eller uten noe som helst.