Brownies – tungt, fyldig og mektig. Ikke noe å spise hver dag. Men utolig godt. Og den blir enda bedre hvis du serverer vår Jordbær- og Chilirelish til.

Print Recipe
Brownies med nøtter
Porsjoner
langpanne
Ingredienser
Porsjoner
langpanne
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Varm ovnen til 175 °C.
  2. Ha bakepapir i en langpanne.
  3. Smelt kokesjokolanden over et vannbad. Pass på at sjokoladen ikke begynner å koke.
  4. I en stor bolle piskes oljen, sukkeret, eggene og vaniljeessensen til en gjevn masse.
  5. Rør inn den smeltede sjokoladen og bland alt godt.
  6. Sikt i melet, bakepulveret og bakekakaoen, og vend dette forsiktig inn.
  7. Rør så pent inn valnøttbitene og sjokoladebitene.
  8. Hell røren i langpannen og stryk massen gjevnt utover.
  9. Stekes i ca 30-35 minutter. Da skal det ha dannet seg en tynn skorpe på toppen.
  10. Ta brownien ut av ovnen og la den kjøle seg ned i langpannen.
  11. Når den er kald kan den skjæres i passe stykker.
Notater

Når du har skåret den i biter, og servert (spist) så mange som planlagt, kan resten fint fryses.

Og som sagt, Dragetoppens Jordbær- og Chilirelish er fantastisk til. Hvor mye, kommer ann på hva du tåler av chili. Og du finner den i nettbutikken vår. Eller hvis du møter oss på et marked.

Nærbilde av soppsuppe

I forrige årtusen (1988-1997) jobbet jeg på Riksteatret. Og med 120 til 180 dager på veien ble vi litt lei av kafémat og slikt. Så på noen av de større turnéene hvor vi var mange teknikere hadde vi med oss eget kjøkken. Og en av rettene jeg fikk servere (nei, jeg laget ikke alle) var en soppsuppe, angivelig en polsk oppskrift.

Nå, mange år etterpå fikk jeg lyst til å lage den igjen. Men orginaloppskriften har jeg mistet. Så dette er et forsøk på å gjenskape den. Her på Dragetoppen har den slått ann.

Print Recipe
Soppsuppe
Nærbilde av soppsuppe
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Nærbilde av soppsuppe
Instruksjoner
  1. Rens soppen og skjær halvparten i fine skiver mens resten grovhakkes.
  2. Finhakk hvitløken.
  3. Varm oljen i en gryte og ha i sopp, hvitløk, salt og pepper.
  4. Sautér på middels varme til soppen har sluppet vesken, og vesken er fordampet.
  5. La gjerne også soppen ha fått litt farge.
  6. Hvis du vil ha i litt sherry er nå det beste tidspunktet. Ha i så fall sherryen i gryta og la den koke inn.
  7. Ha i smør og når det har smeltet, ha i melet.
  8. Rør i gryta mens smør og melblandingen brunes lett uten å bli brent.
  9. Ha i kraft og vann i gryta sammen med timianen.
  10. Rør i gryta så melblandingen blir oppløst og ikke sitter fast i bunnen av gryta.
  11. Kok opp suppa og la den tykne lett.
  12. Ha i fløte og soyasaus og bland godt.
  13. Smak til med salt om det trengs. Det kommer jo ann på hvor salt soyasausen er.
  14. Serveres rykende varm. Gjerne med et godt brød til.
Notater

Denne kan brukes både som en rett for seg selv, eller som en forrett.

Men bruk gjerne små sjampinjonger. De har mer smak og er greiere å spise i en suppe.

Vi liker å lage spyd hvor kjøtt og grønnsaker er separert, altså kjøtt for seg og grønnsakene på egne spyd. Det gjør at maten får flere distingte smaker, og ikke alt smaker av marinaden. Grønnsaks-spyd kan lages av et utall grønnsaker, og fungerer like lett som hovedrett som tilbehør. Dragetoppens grønnsaks-spyd kommer senere.

Nå skal vi konsentrere oss om kyllingspyd. Og det med en marinade som henter inspirasjon fra den iberiske halvøy (Spania og Portugal).

Spydene vi bruker er vanligvis av tre og er 23 cm lange. De vi kjøper er fra en av “asia-butikkene” i Kristiansand og har 100 pryd til en meget billig penge.

Print Recipe
Grillspyd med kylling
Cuisine Europeisk
Porsjoner
spyd
Ingredienser
Marinade
Resten
Cuisine Europeisk
Porsjoner
spyd
Ingredienser
Marinade
Resten
Instruksjoner
  1. Legg de 6 grillspydene i vann i minst 30 minutter slik at de ikke tar fyr på grillen, hvis du bruker trespyd
  2. Bland alle ingrediensene i marinaden og rør det gjevnt.
  3. Del lårfiletene i i tre og ha dem i marinaden. La de ligge der og godgjøre seg til spydene er klare til å tres, gjerne mer enn 30 minutter.
  4. Tre på 4 kyllingbiter på hvert spyd. Og pass på å ikke pakke de for tett, da blir de ikke stekt igjennom før utsiden er brent!
  5. Når grillen er god og varm legger du på spydene og lar de ligge i fred i 3-4 minutter. Nå du da forsøker å løfte de og de slipper lett kan du snu de og steke de i ytterligere 3 minutter.
  6. NB. Tidene er selvfølgelig ca-tider og kan ikke følges slavisk. Det kommer ann på hvor varm grillen er.
Notater

Når de har fått en fin stekeskorpe og er gjennomstekt er det bareå servere dem, gjerne med en grønn salat og grillede grønnsaker etter ønske.

Og hvar du noen sitroner så del noen i to og legg på grillen med snittflaten ned i et par minutter. Smaker herlig når du skviser de over spydene når de ligger på tallerknene.

Curry. Det høres ganske eksotisk og vanskelig ut, ikke sant?

Men curry betyr egentlig bare saus. Så denne retten er kjøttdeig i saus. Men smaken er nok ikke veldig europeisk, for krydderblandingen er hentet fra India. I hvertfall mesteparten for karripulver er en vestlig oppfinnelse. På engelsk kalles det da også curry powder, og mange tenker at det er en nødvendighet for at det skal bli en curry.

I denne oppskriften bruker jeg karripulver for enkelhets skyld, men det er en vi har laget på Dragetoppen. Et kommersiellt karripulver er helt ok hvis ikke du har kapasitet til å lage ditt eget.

Kjøttdeigcurry kan spises alene, eller med ris eller brød til.

Print Recipe
Kjøttdeigcurry
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Vask, skrell og skjær potetene i små terninger, ca 1 cm store.
  3. Bland sammen krydderne, sukker, pepper og salt i en bolle.
  4. Rør sammen vann og maizenna i en liten bolle.
På komfyren
  1. Varm opp en stor stekepanne eller en tykkbunnet gryte og ha i oljen
  2. Når oljen er varm, ha i løk og hvitløk og stek på middels sterk varme til løken blir gjennomsiktig og lett karamellisert.
  3. Ha i potetene og stek videre i 10 minutter. Rør om ofte, og justér ned varmen hvis potetene begynner å bli brent.
  4. Ha i kjøttet og brekk det opp mens det brunes.
  5. Ha i krydderblandingen og bland godt.
  6. Ha i buljongen og maizennablandingen og kok opp under omrøring.
  7. Bland inn ertene og legg på lokk.
  8. Nå skal det småkoke til potetene er møre. Det bør ta ca 10-15 minutter.
Notater

Servér med ris eller brød, eller uten noe som helst.