Dette er en Indo-Kinesisk rett. Det er altså en rett opprinnelig laget av kinesere som holder til i India, og som har bodd der i flere generasjoner.
Og som med de fleste retter finnes det mange varianter, hvor mange er med en tykk røre som kyllingen friteres i. Men vi synes det tar for mye av smaken og, ikke minst forsvinner fargen på kyllingen. Så oppskriften på Dragetoppen er med en «tørr» kylling. Det vil si at kyllingen er stekt kun med marinaden. Her frityrsteker vi ofte kyllingbitene, men det går også ann å steke de i ovnen. Mer om det i tips på slutten.
Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.
Skjær kjøttet i strimler, helst ikke mer enn 5 mm brede. Da steker de raskere. Og ha det i en bolle.
Ha resten av ingrediensene til marinaden oppi bollen med kjøttet og massér kjøttet godt til all marinaden dekker kjøttet. Dette gjør også kjøttet mørere. Hender er uovertruffent til dette arbeidet. Husk å vaske hendene godt både før og etter at du har massert kjøttet!
Kjøttet bør få marineres i minst 15 minutter.
Skrell og strimle løken. Vi pleier å dele løken på langs, kutte endene og så skjære strimler på langs. Håper det gir mening.
Finhakk chilien som skal i sausen. Skjær paprika i 1 cm tykke skiver.
Strimle vårløken og chilien som er garnityr. Grovhakk korianderen.
Finn fram resten av ingrediensene.
Steke kylling
Hvis du har en frityr gryte med termostat så sett den til 170°C.
Hvis du ikke har, så hell olje i en tykkbunnet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp oljen til ca 170°C. Når det er varm nok vil det frese når du stikker en tresleiv eller en stekespade av tre nedi.
Nå skal kyllingbitene stekes, og da er det viktig å ikke ha for mange i gryta om gangen for da stekes ikke kyllingen riktig.
Legg kyllingbitene i frityren/gryta. Pass på at bitene ikke henger sammen, men får flyte fritt. De skal steke i ca 3-4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge.
Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Løft de ferdige kyllingbitene med en hullsleiv og legg dem på fatet for å renne av seg.
Sette alt sammen, sammen
Hvis du har en wok så varmes den opp og ha i smør og olje. En tykkbunnet gryte gjør sammen nytten. Bare den ikke er for stor.
Når smøret freser, ha i malt cashewnøtter og løk, og røresteker dette i et par minutter. Til det begynner å bli brunt.
Ha så i chili og paprika og rørestek i et par minutter til. Ikke la det bli brent.
Ha oppi resten av ingrediensene til sausen. Bland godt.
Når sasuen begynner å tykne has kyllingbitene i og blandes godt.
Rør inn vårløk og koriander og servér straks.
Servér straks.
Notater
Serveres med jasminris.
Cashewnøttene og chilien settes på bordet slik at folk kan forsyne seg selv. Noen vil jo ha det sterkere! Prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.
TIPS: Hvis du ikke vil frityrsteke kyllingen, så kan kjøttet bakes i ovnen. Sett ovnen på 200°C. Spre kjøttet utover en bakeplate (bruk bakepapir hvor du har gnidd litt olje på), og stek i 15 minutter. Snu de og gi de 4 minutter til. Alt dette er ca-tider da ovner er notorisk uforutsigbare. Så følg godt med de første gangene du bruker denne metoden.
I India er det utrolig mange mennesker. Og veldig mange som ikke spiser kjøtt, enten av religiøse grunner, eller av økonomiske.
Denne retten er en rett uten kjøtt. Men den er fyldig og smaksrik. Og linsene er ikke en erstatning for kjøtt. De er et bærende element i denne retten.
Og her på Dragetoppen er dette en rett som de unge stadig etterspør. Den lages så ofte at vi har laget et stort glass med vår egen Dragens Daal Masala. Den finner du i vår nettbutikk.
Varm oljen i en stor tykkbunnet gryte til den er middels varm.
Ha i løken og en klype salt. Stek til løken blir gjennomsiktig mens du rører i løken. Ca 6 minutter.
Ha i hvitløken og stek videre i 1 minutt.
Ha i ingefær og krydder og stek i 30 sekunder. Ikke glem å røre!
Ha i tomatene og kokosmelken og kok opp. La småkoke i 5 minutter.
Har du en stavmikser bruker du den til å kjøre sausen glatt. Ellers må du bruke en blender eller en kjøkkenmaskin.
Ha i linsene og en teskje salt og legg på lokk. La det småkoke på lav varme i 20 minutter. Rør ofte så det ikke brenner seg i bunnen.
Skulle linsene suge til seg all vesken før de er møre så ha i 1 dl vann. Ikke la linsene koke for lenge. Det er ikke grøt du prøver å lage. Så smak ofte.
Når linsene er passe møre, ta gryta av varmen og smak til med salt.
Bland inn grovhakket spinat.
Dryss over koriander og server med ris til.
Notater
Dette er en rett hvor både ris og naanbrød er godt til. Og gjerne yoghurt naturell. Trenger du en god chutney til har vi selvfølgelig det også, nemlig Gresskarchutney.
Tips 1: Hvis du ikke har vår Dragens Daal Masala, men har masse krydder selv så bruk 1 ss garam masala, 2 ts malt spisskummen, 2 ts malt koriander, 2 ts malt paprika, 1 ts malt gurkemeie og 1/2 ts cayennepepper.
Tips 2: Vi bruker fryst spinat hvis vi ikke har hatt tid til å kjøpe frisk. Det går helt fint. Da tilsetter vi spinaten samtidig med linsene etter å ha kjørt sausen glatt.
Curry. Det høres ganske eksotisk og vanskelig ut, ikke sant?
Men curry betyr egentlig bare saus. Så denne retten er kjøttdeig i saus. Men smaken er nok ikke veldig europeisk, for krydderblandingen er hentet fra India. I hvertfall mesteparten for karripulver er en vestlig oppfinnelse. På engelsk kalles det da også curry powder, og mange tenker at det er en nødvendighet for at det skal bli en curry.
I denne oppskriften bruker jeg karripulver for enkelhets skyld, men det er en vi har laget på Dragetoppen. Et kommersiellt karripulver er helt ok hvis ikke du har kapasitet til å lage ditt eget.
Kjøttdeigcurry kan spises alene, eller med ris eller brød til.
Dette er en søt-sur kyllingrett som kommer fra det indisk-jødiske kjøkken.
Da de sefardiske jødene ble forvist fra Spania og Portugal på slutten av 1400-tallet, havnet endel av dem i det sørvestlige India til Malabarkysten. Her ble kjøkkenet til sefardene influert av lokale råvarer, noe som jo er ganske normalt. Og dette er et glimrende eksempel på det.
Print Recipe
Kylling Chitarnee
Dette er en variant med kylling, men du kan bytte kylling ut med hvilken type kjøtt du vil. Husk at da blir koketiden lengre og du bør spe på litt vann slik at retten ikke tørker ut i gryta.
Del løken i 4 og ha i en matmølle (food processor) og kjør i 1 minutt.
Ha så i resten av ingrediensene til sausen og kjør til det blir en fin pesto, ca 2 minutter.
Finhakk første del av korianderen.
Grovhakk resten av korianderen og sett til side.
Skjær kyllingkjøttet i munnstore biter.
Skjær soppen i skiver.
I den sorte gryte
Varm oljen i en stor gryte til medium varme og ha i løkpestoen. La den steke i et par minutter. Sett ned varmen hvis det er nødvendig. Det skal ikke bli brent.
Ha i den finhakkede korianderen, sultana og kyllingkjøttet og rørestek dette i sausen i 1 minutt.
Ha i resten, unntatt den grovhakkede korianderen og kok opp. La det småkoke i ca 10 minutter.
Sjekk om kyllingen er gjennomkokt og sausen er blitt passe tykk. Hvis ikke la det stå en liten stund til.
Når kjøttet er ferdig og sausen er tykk nok, pyntes det hele med den grovhakkede korianderen og serveres.
Serveres med basmatiris og gjerne naanbrød.
Notater
Og som tilbehør anbefales Dragetoppens Rabarbra- og chilichutney for de som tåler litt, eller Dragetopens Gresskarchutney for de som vil ha det mildt.
Og ha gjerne yoghurt naturell til også. Det hjelper på å regulere styrken.
Når det er kjøtt igjen på lammelåret, er det bare å raide krydderhylla og lage en Rogan Josh. Nesten like raskt å lage som fra glass, men vanvittig mye bedre.
Rettens opprinnelse er, etter hva jeg har klart å lese meg fram til, fra Kashmir. Men som så mange retter har den levd sitt eget liv, og fått mange varianter. Denne retten er laget slik jeg lager den med de ingredienser jeg har. Når det er sagt, så har jeg et latterlig stort utvalg av krydder i huset. Resultatet av mange besøk til innvandrer-butikkene i Kristiansand.
Print Recipe
Rogan Josh
Her er oppskriften for å lage retten fra grunnen av. Men hvis du har ferdigstekt kjøtt som jeg av og til har etter et stort og godt lammelår, holder det å legge kjøttet i youhurtmiksen en times tid mens du forbereder resten.
Bland sammen yoghurt, sitronsaft, salt, hvitløk og ingefær i en stor bolle. Og rør inn kjøttet.
Sett kjøttet med marinaden i kjøleskapet i mnst 8 timer, gjerne natten over hvis ikke du starter på morgenen.
Lager du med ferdigstekt kjøtt er det bare å gå løs på resten av oppskriften om en time.
Finhakk løk og finn fram alle ingrediensene.
I en jerngryte eller wok, varmes oljen til middels varme.
Stek spisskummenfrøene i 2 minutter, og ha i laurbærbladene og kardemommekapslene og stek videre i 2 minutter til.
Ha i løk og hvitløk og rørestek i 5 minutter.
Ha i de malte kryderne: koriander, spisskummen og chili, og stek videre i 2 minutter.
Rør inn kjøtt og yoghurtmiksen og stek i 5 minutter til. Rør rundt slik at det ikke svir seg i bunnen.
Ha så i tomater, tomatpuré og vann. Rør godt sammen og la det koke opp. Ha på lokk og la det småkoke i 1- 1,5 timer. Rør om av og til.
Mens det koker kan du varme en tørr stekepanne og ha i et par teskjeer med spisskummenfrø og og noen laurbærblader, og stek til de avgir aroma. Men ikke la dem bli brente. Da smaker de ikkke lenger godt.
Når kjøttet er ferdigkokt og sausen er passe tykk, kan det hele pyntes med de ristede spisskummenfrøene og laurbærbladene.
Serveres med basmatiris og gjerne naanbrød.
Notater
Og som tilbehør anbefales Dragetoppens Rabarbra- og chilichutney for de som tåler litt, eller Gresskarchutney for de som vil ha det mildt.
Når det gjelder temperatur og steketid må du nesten følge med og ikke bare følge oppskriften slavisk. Komfyrer og gryter oppfører seg forskjellig så derfor kan det være at du må ta ned, eller opp tempraturen.
Og du må også passe på at du ikke brenner kryderne og løken før kjøtt og vann kommer i. Så det kan være at du må korte ned tiden mellom hver ingrediens som skal i eller omvendt.