Vårruller. Små pannekaker med masse spennende fyll gjemt inni. De aller fleste har spist vårruller, selv om få tør prøve å lage de. Det virker jo så komplisert!

Det er egentlig ikke det, men det kan være tidkrevende, så det er lurt å lage mange i slengen. For da kan du fryse ned de du ikke spiser med en gang.

Første gang vi laget vårruller, en gang på 1980-tallet, var det en veldig omstendelig prossess med 8-10 ingredienser som skulle stekes hver for seg. Og så måtte vi lage pannekaker som fyllet skulle rulles inn i før det hele skulle i frityren. Det tok mange år før vi prøvde oss igjen, veldig mange år. Vi kjøpte ferdige i frysediskene i supermarkedene. De var forsåvidt greie nok, men kan ikke sammenlignes med restaurantlagde, eller hjemmelagde.

Nå som det finnes en “innvandrerbutikk” nesten overalt er det mye lettere å få tak i slike ting som rispapir (Spring Roll Wrappers) og andre spennende ingredienser. Rispapir finnes også i flere supermarkeder, men det er uforholdsmessig mye dyrere.

Print Recipe
Vårruller med kylling
Dette er en variant med kylling.
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
vårruller
Ingredienser
Kyllingmarinade
Grønnsaker
Alt annet
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
vårruller
Ingredienser
Kyllingmarinade
Grønnsaker
Alt annet
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Begyn med å legge rispapirene til tining, hvis du har kjøpt fryste.
  2. Visp sammen ingrediensene til marinaden og bland inn kyllingkjøttdeigen. Sett dette kjølig i minst 10 minutter.
  3. Rasp fint gulrøtter, kål og ingefær. og finhakk vårløkene.
Klargjør fyllet
  1. Kjøtt og grønnsaker stekes hver for seg. Det for at kjøttet skal beholde sin egen smak, og grønnsakene skal beholde sprøheten sin. Har du ikke en wok går det fint med en stor stekepanne i stedet.
  2. Har du en wok så varmer du opp den og har i den ene spisesjeen med rapsolje. Når oljen er nesten rykende, har du oppi det marinerte kjøttet og røresteker dette. Pass på at det ikke er for store biter kjøtt når du er ferdig med å steke. Ha det ferdige kjøttet over i en bolle og tørk ren wok'en.
  3. Varm opp den siste skjeen med rapsolje i wok'en og ha i alle grønnsakene. Rørestek til gulrøttene, og bønnespirene er nesten møre, ca 3 minutter
  4. Ha kjøttet tilbake i wok'en og bland godt. Ha så i østerssausen og rørestek videre i 1 minutt.
  5. Ha blandingen over i et stort fat og la det kjøle seg helt ned. Sett fatet litt på skrå slik at veske kan renne ned til den ene kanten. Vesken skal fjernes. Det er viktig for at vårrullene ikke skal bli vassne når de stekes.
Sette sammen vårrullene
  1. Når du nå skal sette sammen vårrullene er det lurt å gjøre klart et fat/stekebrett med bakepapir å legge vårrullene på. Pass på at vårrullene ikke ligger oppå hverandre for da limer de seg sammen og kan falle fra hverandre når du skal prøve å separere dem. Ha også et lett fuktig koppehåndkle som som kan ligge over de ferdige vårrullene.
  2. De tinte rispapirarkene tas ut av plasten og dekkes med et lett fuktet koppehåndkle for å ikke tørke ut.
  3. Bland maizena og vann. Dette brukes til å lime vårrullene. Du må nok røre opp blandingen ofte, da maizenaen har en uvane med å legge seg på bunden etter en liten stund. Og da mister blandingen mye av effekten.
  4. Ta et rispapir og legg med en spiss mot deg. Ta en spiseskje med fyllet og legg det på den nederste halvdelen av papiret.
  5. Rull stramt opp til du er kommet nesten til midten.
  6. Brett over den ene siden, så den andre. Pass på at kantene blir rette. Altså at når du ruller videre så vil du få en rett ytterkant som IKKE stikker ut. Skjer det kan det komme olje inn i fyllet når du steker. Og det er ikke meningen. Ikke smaker det spesielt godt heller.
  7. Men før du ruller videre så smør kanten hele veien opp til og med tuppen med maizena-limet. Rull vårullen stramt sammen.
  8. Legg den ferdige vårrullen på fatet/brettet med tuppen ned slik at den får tørke og feste sikikkelig. Ha over det fuktede koppehåndkledet og lag resten av vårrullene på samme måte.
Steke vårrullene
  1. Har du en frityrkoker er alt fryd og gammen. Da er det bare å ha i så mye olje som den skal ha og varm opp til 190°C. Har du ikke en frityrgryte så bruk en tykkbunnet gryte (jerngryte). Hell oppi olje slik at det er ca 5 cm med olje. Varm denne opp til 190°C. Hvis ikke du har et termometer så putt en tresleiv loddrett i gryta, og hvis det bobler godt så er oljen klar.
  2. Ikke ha for mange vårruller i gryta samtidig. Da faller tempraturen og vårrullene blir vassne. Alt etter størrelsen på gryta ville jeg prøvd med 3-4 om gangen. La de steke i ca 3 minutter, til de er blitt lett brune.
  3. Legg de ferdige på en rist så de får dryppet av seg. Og stek så mange du skal servere.
Fryse rå våruller
  1. Har du noen igjen som du ikke har stekt men vil fryse til en senere anledning så legg brettet/fatet med de ustekte i frysen i noen timer til de er fryst. Men strekk klingfilm over brettet/fatet for at de ikke skal tørke i frysen.
  2. Så kan du ha dem over i en pose, eller fler, som merkes med innhold og dato, og tilbake i fryseren.
  3. Har du de rett i posen før de er fryst, får du en klump og vårrullene vil ikke la seg separeres uten å gå i oppløsning. Altså masse jobb rett i søpla.
  4. Så er det bare å ta opp så mange du trenger. Det er ikke nødvendig å tine de før de stekes.
Notater

Skal du bare ha vårruller som kveldskos kan vi anbefale Dragens sterke Plommesaus som et utmerket alternativ til Sweet Chili Sause.

Det er ingen tvil om at kokka på Dragetoppen liker asiatisk inspirert mat. Og nå har vi funnet en variant av en klassiker som vi liker enda bedre enn den vi har lagt ut før.

Print Recipe
Søtsur Kylling (ny og bedre oppskrift)
Har du ingrediensene er det ingen grunn til å bestille denne som en "take away". Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Kok risen først for den tar lengst tid, og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Instruksjoner
Forberedelser
  1. I en bolle blandes ananasjuicen, tomatketchupen, eplesideredikken, brunt og hvitt sukker, soyasaus, hvitløk, ingefær, salt pepper og maizena. Rør til det ikke er klumer igjen, og sett til sides.
  2. I en annen bolle vispes egg og eggehvite, sammen med soyasaus, sukker og salt. Ha i de oppkuttede kyllingbitene og sett til sides.
  3. Kok ris. Vi beregner vanligvis ca 1 dl ukokt ris pr person.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityrgryte med termostat så sett den til 190°. Hvis du ikke har så hell olje i en tykkbundet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp til ca 190°. Når det er varmt nok vil det frese når du putter en sleiv eller stekespade av tre nedi.
  2. Ta kyllingbitene utav eggeblandingen og rull dem i maizena. Når de er dekket, frityrstekes de i ca 4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge. Ikke stek for mange om gangen, da faller tempraturen i gryta og da stekes ikke kyllingene skikkelig. Pass også på at ikke bitene henger sammen men får flyte fritt.
  3. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Når kyllingbitene er ferdig stekt legges de på fatet og får renne av seg på papiret.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den godt opp og ha i 2 ss rapsolje. Når oljen er nesten rykende har du i gulrøtter og røresteker i et par minutter. Ha så i løk og paprika og rørestek i 4 minutter til.
  2. Ha i ananas, kyllingbitene og sausen i wok'en og la sausen tykne lett.
  3. Server sammen med risen.
Notater

Noen liker også å ha peanøtter eller cashewnøtter til. Eller strø litt sesamfrø på. Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus!

Sett i hvertfall disse tingene på bordet slik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake før de tar på soyasausen.