Curry. Det høres ganske eksotisk og vanskelig ut, ikke sant?
Men curry betyr egentlig bare saus. Så denne retten er kjøttdeig i saus. Men smaken er nok ikke veldig europeisk, for krydderblandingen er hentet fra India. I hvertfall mesteparten for karripulver er en vestlig oppfinnelse. På engelsk kalles det da også curry powder, og mange tenker at det er en nødvendighet for at det skal bli en curry.
I denne oppskriften bruker jeg karripulver for enkelhets skyld, men det er en vi har laget på Dragetoppen. Et kommersiellt karripulver er helt ok hvis ikke du har kapasitet til å lage ditt eget.
Kjøttdeigcurry kan spises alene, eller med ris eller brød til.
Dette er en søt-sur kyllingrett som kommer fra det indisk-jødiske kjøkken.
Da de sefardiske jødene ble forvist fra Spania og Portugal på slutten av 1400-tallet, havnet endel av dem i det sørvestlige India til Malabarkysten. Her ble kjøkkenet til sefardene influert av lokale råvarer, noe som jo er ganske normalt. Og dette er et glimrende eksempel på det.
Print Recipe
Kylling Chitarnee
Dette er en variant med kylling, men du kan bytte kylling ut med hvilken type kjøtt du vil. Husk at da blir koketiden lengre og du bør spe på litt vann slik at retten ikke tørker ut i gryta.
Del løken i 4 og ha i en matmølle (food processor) og kjør i 1 minutt.
Ha så i resten av ingrediensene til sausen og kjør til det blir en fin pesto, ca 2 minutter.
Finhakk første del av korianderen.
Grovhakk resten av korianderen og sett til side.
Skjær kyllingkjøttet i munnstore biter.
Skjær soppen i skiver.
I den sorte gryte
Varm oljen i en stor gryte til medium varme og ha i løkpestoen. La den steke i et par minutter. Sett ned varmen hvis det er nødvendig. Det skal ikke bli brent.
Ha i den finhakkede korianderen, sultana og kyllingkjøttet og rørestek dette i sausen i 1 minutt.
Ha i resten, unntatt den grovhakkede korianderen og kok opp. La det småkoke i ca 10 minutter.
Sjekk om kyllingen er gjennomkokt og sausen er blitt passe tykk. Hvis ikke la det stå en liten stund til.
Når kjøttet er ferdig og sausen er tykk nok, pyntes det hele med den grovhakkede korianderen og serveres.
Serveres med basmatiris og gjerne naanbrød.
Notater
Og som tilbehør anbefales Dragetoppens Rabarbra- og chilichutney for de som tåler litt, eller Dragetopens Gresskarchutney for de som vil ha det mildt.
Og ha gjerne yoghurt naturell til også. Det hjelper på å regulere styrken.