Pai kan lages på mange måter. Og vi på Dragetoppen elsker pai i mange varianter, fra en klassisk Quiche Lorraine til Sheppards pai til OldemorNinas fruktpaier.

Her kommer en grunnoppskrift som passer til de gode middagspaiene ala franske quicher. Den fant vi i en gammel bok med oppskrifter fra Le Cordon Bleu.

Print Recipe
Pai (ala Quiche Lorraine)
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 30 minutter
Koke/steketid 70 minutter
Passive Time 30 minutter
Porsjoner
pai
Ingredienser
Deig
Fyll (til 1 pai)
Ekstra
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 30 minutter
Koke/steketid 70 minutter
Passive Time 30 minutter
Porsjoner
pai
Ingredienser
Deig
Fyll (til 1 pai)
Ekstra
Instruksjoner
Deigen
  1. Sikt hvetemel og salt i en stor bolle.
  2. Del smør i 1 cm terninger og ha det i melet.
  3. Smuldre smøret inn i melet til det minner om brødsmuler.
  4. Rør sammen egg og vann.
  5. Lag en fordypning i melblandingen og ha i eggevannet.
  6. Så kommer tålmodighetsprøven.
  7. Arbeid deigen sammen med en kniv til den danner en grov kule.
  8. Blir det for klissete så ha i litt mer mel.
  9. Ha deigen over på et lett melet bord og kna deigen jevn. Bør ikke ta mer enn 20 sekunder!
  10. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet i 20 minutter, minst.
Forsteke paien (blindsteke)
  1. Mens paideigen hviler kan ovnen settes på 180°C.
  2. Smør en paiform lett med smør. Paiformen bør være ca 20-22 cm i diameter og ikke høyere enn 3, 5 cm. Vi lager her bare én pai.
  3. Ta deigen ut av kjøleskapet og del den i 2.
  4. Plasser deigen i formen og over kantene, og skjær av det som er overflødig (henger over kanten).
  5. Kjevle paidelen til den er ca 3 mm tykk og er stor nok til å dekke formen og veggene.
  6. Ta en gaffel og og stikk den rundt omkring i bunnen av deigen. Dette lar dampen slippe ut.
  7. Putt formen i kjøleskapet og la den hvile der i 10 minutter.
  8. Finn fram et stykke bakepapir (må være større enn paiformen) og krøll det godt sammen, flere ganger, til det blir mykt. Rett det så ut.
  9. Ta paiformen ut av kjøleskapet og legg bakepapiret oppi formen.
  10. Er du så heldig at du har keramiske bakekuler, heller du de over bakepapiret. Har du ikke slike kuler kan du bruke tørre erter eller ris.
  11. Stek paibunnen i nedre halvdel av ovnen i 25 minutter eller til bunnen er fast. Her må du følge litt med siden ovner er notorisk egenrådige.
  12. Ta paibunnen ut av ovnen og fjern kulene/ertene/risen og bakepapiret.
  13. Pisk sammen egget og pensle det på paibunnen.
  14. Etterstek i 5-7 minutter.
  15. Ta den ut igjen og la den hvile mens du begynner på fyllet.
Fyllet og ferdigsteking
  1. Varm opp litt olje i en stekepanne.
  2. Sautér baconet og la det renne av på kjøkkenpapir. Baconet skal ikke bli knusktørt, men heller ikke for lite stekt.
  3. Pisk sammen eggene med muskat og salt og pepper etter smak.
  4. Rør inn fløten med eggene.
  5. Fordel osten og baconet gjevnt over paibunnen.
  6. Hell forsiktig over fløte- og eggeblandingen. Skal ikke være mer en 3/4 fullt.
  7. Stek paien i 20-30 minutter til fyllet har fått en fin farge og har satt seg.
Notater

Serveres varm med en grønn salat til.

Men den er også fantastisk god kald. Så lag en som du kan bruke som lunsj, eller som skolemat til barna. Det er jo ingen regel som sier de MÅ ha brødskive med ost hver dag.

Selve paideigen er nok til 2 paier. Hvis det ikke passer å lage 2 kan resten stå noen dager i kjøleskapet før neste pai skal lages. Ikke vær redd for å eksperimentere med fyllet. Hva med kylling og purre, eller laks?

Dette er en Indo-Kinesisk rett. Det er altså en rett opprinnelig laget av kinesere som holder til i India, og som har bodd der i flere generasjoner.

Og som med de fleste retter finnes det mange varianter, hvor mange er med en tykk røre som kyllingen friteres i. Men vi synes det tar for mye av smaken og, ikke minst forsvinner fargen på kyllingen. Så oppskriften på Dragetoppen er med en «tørr» kylling. Det vil si at kyllingen er stekt kun med marinaden. Her frityrsteker vi ofte kyllingbitene, men det går også ann å steke de i ovnen. Mer om det i tips på slutten.

Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.

Print Recipe
Dragekylling
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Skjær kjøttet i strimler, helst ikke mer enn 5 mm brede. Da steker de raskere. Og ha det i en bolle.
  2. Ha resten av ingrediensene til marinaden oppi bollen med kjøttet og massér kjøttet godt til all marinaden dekker kjøttet. Dette gjør også kjøttet mørere. Hender er uovertruffent til dette arbeidet. Husk å vaske hendene godt både før og etter at du har massert kjøttet!
  3. Kjøttet bør få marineres i minst 15 minutter.
  4. Skrell og strimle løken. Vi pleier å dele løken på langs, kutte endene og så skjære strimler på langs. Håper det gir mening.
  5. Finhakk chilien som skal i sausen. Skjær paprika i 1 cm tykke skiver.
  6. Strimle vårløken og chilien som er garnityr. Grovhakk korianderen.
  7. Finn fram resten av ingrediensene.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityr gryte med termostat så sett den til 170°C.
  2. Hvis du ikke har, så hell olje i en tykkbunnet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp oljen til ca 170°C. Når det er varm nok vil det frese når du stikker en tresleiv eller en stekespade av tre nedi.
  3. Nå skal kyllingbitene stekes, og da er det viktig å ikke ha for mange i gryta om gangen for da stekes ikke kyllingen riktig.
  4. Legg kyllingbitene i frityren/gryta. Pass på at bitene ikke henger sammen, men får flyte fritt. De skal steke i ca 3-4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge.
  5. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Løft de ferdige kyllingbitene med en hullsleiv og legg dem på fatet for å renne av seg.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den opp og ha i smør og olje. En tykkbunnet gryte gjør sammen nytten. Bare den ikke er for stor.
  2. Når smøret freser, ha i malt cashewnøtter og løk, og røresteker dette i et par minutter. Til det begynner å bli brunt.
  3. Ha så i chili og paprika og rørestek i et par minutter til. Ikke la det bli brent.
  4. Ha oppi resten av ingrediensene til sausen. Bland godt.
  5. Når sasuen begynner å tykne has kyllingbitene i og blandes godt.
  6. Rør inn vårløk og koriander og servér straks.
  7. Servér straks.
Notater

Serveres med jasminris.

Cashewnøttene og chilien settes på bordet slik at folk kan forsyne seg selv. Noen vil jo ha det sterkere! Prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.

TIPS: Hvis du ikke vil frityrsteke kyllingen, så kan kjøttet bakes i ovnen. Sett ovnen på 200°C. Spre kjøttet utover en bakeplate (bruk bakepapir hvor du har gnidd litt olje på), og stek i 15 minutter. Snu de og gi de 4 minutter til. Alt dette er ca-tider da ovner er notorisk uforutsigbare. Så følg godt med de første gangene du bruker denne metoden.

Brownies – tungt, fyldig og mektig. Ikke noe å spise hver dag. Men utolig godt. Og den blir enda bedre hvis du serverer vår Jordbær- og Chilirelish til.

Print Recipe
Brownies med nøtter
Porsjoner
langpanne
Ingredienser
Porsjoner
langpanne
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Varm ovnen til 175 °C.
  2. Ha bakepapir i en langpanne.
  3. Smelt kokesjokolanden over et vannbad. Pass på at sjokoladen ikke begynner å koke.
  4. I en stor bolle piskes oljen, sukkeret, eggene og vaniljeessensen til en gjevn masse.
  5. Rør inn den smeltede sjokoladen og bland alt godt.
  6. Sikt i melet, bakepulveret og bakekakaoen, og vend dette forsiktig inn.
  7. Rør så pent inn valnøttbitene og sjokoladebitene.
  8. Hell røren i langpannen og stryk massen gjevnt utover.
  9. Stekes i ca 30-35 minutter. Da skal det ha dannet seg en tynn skorpe på toppen.
  10. Ta brownien ut av ovnen og la den kjøle seg ned i langpannen.
  11. Når den er kald kan den skjæres i passe stykker.
Notater

Når du har skåret den i biter, og servert (spist) så mange som planlagt, kan resten fint fryses.

Og som sagt, Dragetoppens Jordbær- og Chilirelish er fantastisk til. Hvor mye, kommer ann på hva du tåler av chili. Og du finner den i nettbutikken vår. Eller hvis du møter oss på et marked.

Nærbilde av soppsuppe

I forrige årtusen (1988-1997) jobbet jeg på Riksteatret. Og med 120 til 180 dager på veien ble vi litt lei av kafémat og slikt. Så på noen av de større turnéene hvor vi var mange teknikere hadde vi med oss eget kjøkken. Og en av rettene jeg fikk servere (nei, jeg laget ikke alle) var en soppsuppe, angivelig en polsk oppskrift.

Nå, mange år etterpå fikk jeg lyst til å lage den igjen. Men orginaloppskriften har jeg mistet. Så dette er et forsøk på å gjenskape den. Her på Dragetoppen har den slått ann.

Print Recipe
Soppsuppe
Nærbilde av soppsuppe
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Nærbilde av soppsuppe
Instruksjoner
  1. Rens soppen og skjær halvparten i fine skiver mens resten grovhakkes.
  2. Finhakk hvitløken.
  3. Varm oljen i en gryte og ha i sopp, hvitløk, salt og pepper.
  4. Sautér på middels varme til soppen har sluppet vesken, og vesken er fordampet.
  5. La gjerne også soppen ha fått litt farge.
  6. Hvis du vil ha i litt sherry er nå det beste tidspunktet. Ha i så fall sherryen i gryta og la den koke inn.
  7. Ha i smør og når det har smeltet, ha i melet.
  8. Rør i gryta mens smør og melblandingen brunes lett uten å bli brent.
  9. Ha i kraft og vann i gryta sammen med timianen.
  10. Rør i gryta så melblandingen blir oppløst og ikke sitter fast i bunnen av gryta.
  11. Kok opp suppa og la den tykne lett.
  12. Ha i fløte og soyasaus og bland godt.
  13. Smak til med salt om det trengs. Det kommer jo ann på hvor salt soyasausen er.
  14. Serveres rykende varm. Gjerne med et godt brød til.
Notater

Denne kan brukes både som en rett for seg selv, eller som en forrett.

Men bruk gjerne små sjampinjonger. De har mer smak og er greiere å spise i en suppe.