Kina er gedigent, med mange spennende regioner med sine særegne retter. Og Hunan er et av «Kinas åtte store kjøkken». Hunan er kjent for å bruke mye chili og masse grønnsaker. Sausen er kjent for å være sterk-sur, i motsetning til søt-sur som vi i vesten ofte forbinder med kinesisk mat. Denne retten her er nok også en mer vesten-variant (mildere) enn hva du vil få hvis du spiser i Hunan.

Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på en drøy halvtime. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.

Print Recipe
Hunankylling
Når det gjelder grønnsakene er det bare å bruke mer eller mindre, og gjerne andre grønnsaker i stedet/i tillegg. Mengden chilipaste kan også endres, alt etter som hva de som skal få lov til å spise er vant med. Mengden her er til en medium sterk rett.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
Kylling
Grønnsaker
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
Kylling
Grønnsaker
Instruksjoner
Forberedelser
  1. I en bolle blandes kyllingkraft, soyasaus, østerssaus, riseddik, honning, chilipaste og Maizena. Rør til det ikke er klumper igjen og sett til sides.
  2. Rens og kutt grønnsakene. Bruk gjerne også andre grønnsaker, hvis du ønsker.
  3. Kyllingfiletene skal skjæres i tnne skiver, på tvers av fibrene. Hvis du vil gjøre de ekstra tynne så ha filetene i frysen i en halv times tid før du skjærer dem.
  4. Ha kyllingbitene i en bolle og bland inn 1 ts salt og 1 ts pepper. Strø over Maizena og bland godt.
Steke kylling
  1. Ha i 2 ss olje i en wok hvis du har, og varm den godt opp. Det skal være nesten rykende. Har du ikke en wok så bruk en dyp stekepanne eller en tykkbunnet gryte (bestemors gamle jerngryter, ingenting slår dem!).
  2. Stek kyllingbitene i omganger. Stek dem i noen minutter på hver side. Ikke rør for mye, for det skal være stekeskorpe på kjøttet. Har du for mye i panna vil du koke kjøttet i stedet for å steke det. Et lag kjøtt er passe.
  3. Legg det stekte kjøttet på et fat eller en tallerken, og fortsett å steke kjøttet i omganger til alt er stekt. Ha gjerne litt mer olje i panna mellom hver gang
Sette alt sammen, sammen
  1. Når kjøttet er ute av panna så kan brokkoli, selleri, sopp, løk og paprika i istedet. Stek i 4-5 minutter til grønnsakene er nesten møte. De skal tross alt ha litt tyggemotstand i seg, i motsetning til hvordan grønnsakene var da jeg vokste opp (altså vassne og ihjelkokte).
  2. Ha i babymais og hvitløk. Bland godt og stek i 1 lite minutt til.
  3. Nå skal kyllingbitene tilbake i i panna. Håper du har valgt stor nok panne.
  4. Tilslutt rører du godt opp sausen slik at Maizenaen blandes inn igjen, og helle den i panna og bland alt godt.
  5. La det hele koke i et par minutter så sausen kan få tyknet litt.
  6. Servér straks.
Notater

Serveres med jasminris.

Strø gjerne litt ristede sesamfrø på. Noen liker også å ha peanøtter eller cashwnøtter til, selv om det er mer vanlig i Sichuan.

Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus! Sett i hvertfall tilbehøret på bordet sik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.

TIPS 1: Når det gjelder grønnsaker, så er det meste lov. Gulrøtter, squash, aubergine eller vannkastanjer, for å nevne noen. Bare husk at gulrøtter trenger lengre tid en f.eks vannkastanjene.

TIPS 2: Prøv gjerne samme fremgangsmåte med grise- eller oksekjøtt. Men bytt da gjerne ut kyllingkraften med kjøttkraft.

Nærbilde av soppsuppe

I forrige årtusen (1988-1997) jobbet jeg på Riksteatret. Og med 120 til 180 dager på veien ble vi litt lei av kafémat og slikt. Så på noen av de større turnéene hvor vi var mange teknikere hadde vi med oss eget kjøkken. Og en av rettene jeg fikk servere (nei, jeg laget ikke alle) var en soppsuppe, angivelig en polsk oppskrift.

Nå, mange år etterpå fikk jeg lyst til å lage den igjen. Men orginaloppskriften har jeg mistet. Så dette er et forsøk på å gjenskape den. Her på Dragetoppen har den slått ann.

Print Recipe
Soppsuppe
Nærbilde av soppsuppe
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Nærbilde av soppsuppe
Instruksjoner
  1. Rens soppen og skjær halvparten i fine skiver mens resten grovhakkes.
  2. Finhakk hvitløken.
  3. Varm oljen i en gryte og ha i sopp, hvitløk, salt og pepper.
  4. Sautér på middels varme til soppen har sluppet vesken, og vesken er fordampet.
  5. La gjerne også soppen ha fått litt farge.
  6. Hvis du vil ha i litt sherry er nå det beste tidspunktet. Ha i så fall sherryen i gryta og la den koke inn.
  7. Ha i smør og når det har smeltet, ha i melet.
  8. Rør i gryta mens smør og melblandingen brunes lett uten å bli brent.
  9. Ha i kraft og vann i gryta sammen med timianen.
  10. Rør i gryta så melblandingen blir oppløst og ikke sitter fast i bunnen av gryta.
  11. Kok opp suppa og la den tykne lett.
  12. Ha i fløte og soyasaus og bland godt.
  13. Smak til med salt om det trengs. Det kommer jo ann på hvor salt soyasausen er.
  14. Serveres rykende varm. Gjerne med et godt brød til.
Notater

Denne kan brukes både som en rett for seg selv, eller som en forrett.

Men bruk gjerne små sjampinjonger. De har mer smak og er greiere å spise i en suppe.

Dette er en typisk amerikansk-kinesisk oppskrift, som vel stemmer for de fleste oppskrifter som vi tror er kinesisk.

Uansett er det en enkel, rask og spennende rett med ingrediense alle burde ha i huset. Vi bruker Eplemost fra Slettene hage, laget på Filippa-epler. Rett og slett fordi det er den beste eplemosten vi kjenner. Og nei, vi er ikke betalt for å skrive dette.

Det er bourbon (amerikansk whisky) i oppskriften, og vil du ikke bruke slikt så lar du være og heller dobler mengden eplemost.

Print Recipe
Kylling i bourbonsaus
En rask og enkel hverdagsmiddag. Lag gjerne en stor porsjon. Ypperlig å varme opp som restemat.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kylling
Saus
Tykkning
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kylling
Saus
Tykkning
Instruksjoner
  1. Begyn med å blande alt det fuktige i sausen i en bolle og det tørre i en annen. Dette for at det skal være klart når kjøttet er stekt.
  2. Skjær kyllingfilletene i passe store biter, ca 1,5-2 cm store, og ha dem i en stor bolle.
  3. Bland maizenna, salt og pepper og ha det over kyllingbitene. Bland alt grundig.
  4. Varm opp en wok eller en stor stekepanne og ha i 2 ss rapsolje.
  5. Når oljen er varm, ha i en porsjon av kyllingbitene og brun de godt på alle kanter. Ikke ha for mye i wok’en. Da koker kjøttet i stedet for å steke. Ikke rør hele tiden, men gi kjøttet en kjangs til å få litt stekeskorpe.
  6. Ha det stekte kjøttet i en ren bolle og gjennta prosessen til resten av kyllingkjøttet er stekt.
  7. Når kjøttet er ferdig og ute av panna, has hvitløken i. Og la det steke i 20 sekunder til det begynner å dufte. Men ikke la hvitløken bli brent!
  8. Ha i alle ingerdiensene til sausen og kok opp.
  9. Når sausen koker has kyllingbitene i og la alt koke til sausen er halvvert, ca 15 minutter.
  10. Mens retten koker kan sesamfrø ristes i en tørr panne.
  11. Bland maizenna og vann i et glass og hell over sausen. Rør godt.
  12. La sausen tykkne og strø over sesamfrø
Notater

Servér med jasminris, og gjerne finhakket vårløk, cashew- eller peanøtter.

Det er ikke nødvendig å være absolutt med målene. Her på Dragetoppen slumper vi, men er i nærheten av hva oppskriften sier.

Så hvis du likte retten, men ønsker å justere i forhold til din egen smak, er det en god måte å gjøre retten til din egen.