Dette er en Indo-Kinesisk rett. Det er altså en rett opprinnelig laget av kinesere som holder til i India, og som har bodd der i flere generasjoner.

Og som med de fleste retter finnes det mange varianter, hvor mange er med en tykk røre som kyllingen friteres i. Men vi synes det tar for mye av smaken og, ikke minst forsvinner fargen på kyllingen. Så oppskriften på Dragetoppen er med en «tørr» kylling. Det vil si at kyllingen er stekt kun med marinaden. Her frityrsteker vi ofte kyllingbitene, men det går også ann å steke de i ovnen. Mer om det i tips på slutten.

Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.

Print Recipe
Dragekylling
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Skjær kjøttet i strimler, helst ikke mer enn 5 mm brede. Da steker de raskere. Og ha det i en bolle.
  2. Ha resten av ingrediensene til marinaden oppi bollen med kjøttet og massér kjøttet godt til all marinaden dekker kjøttet. Dette gjør også kjøttet mørere. Hender er uovertruffent til dette arbeidet. Husk å vaske hendene godt både før og etter at du har massert kjøttet!
  3. Kjøttet bør få marineres i minst 15 minutter.
  4. Skrell og strimle løken. Vi pleier å dele løken på langs, kutte endene og så skjære strimler på langs. Håper det gir mening.
  5. Finhakk chilien som skal i sausen. Skjær paprika i 1 cm tykke skiver.
  6. Strimle vårløken og chilien som er garnityr. Grovhakk korianderen.
  7. Finn fram resten av ingrediensene.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityr gryte med termostat så sett den til 170°C.
  2. Hvis du ikke har, så hell olje i en tykkbunnet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp oljen til ca 170°C. Når det er varm nok vil det frese når du stikker en tresleiv eller en stekespade av tre nedi.
  3. Nå skal kyllingbitene stekes, og da er det viktig å ikke ha for mange i gryta om gangen for da stekes ikke kyllingen riktig.
  4. Legg kyllingbitene i frityren/gryta. Pass på at bitene ikke henger sammen, men får flyte fritt. De skal steke i ca 3-4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge.
  5. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Løft de ferdige kyllingbitene med en hullsleiv og legg dem på fatet for å renne av seg.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den opp og ha i smør og olje. En tykkbunnet gryte gjør sammen nytten. Bare den ikke er for stor.
  2. Når smøret freser, ha i malt cashewnøtter og løk, og røresteker dette i et par minutter. Til det begynner å bli brunt.
  3. Ha så i chili og paprika og rørestek i et par minutter til. Ikke la det bli brent.
  4. Ha oppi resten av ingrediensene til sausen. Bland godt.
  5. Når sasuen begynner å tykne has kyllingbitene i og blandes godt.
  6. Rør inn vårløk og koriander og servér straks.
  7. Servér straks.
Notater

Serveres med jasminris.

Cashewnøttene og chilien settes på bordet slik at folk kan forsyne seg selv. Noen vil jo ha det sterkere! Prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.

TIPS: Hvis du ikke vil frityrsteke kyllingen, så kan kjøttet bakes i ovnen. Sett ovnen på 200°C. Spre kjøttet utover en bakeplate (bruk bakepapir hvor du har gnidd litt olje på), og stek i 15 minutter. Snu de og gi de 4 minutter til. Alt dette er ca-tider da ovner er notorisk uforutsigbare. Så følg godt med de første gangene du bruker denne metoden.

I India er det utrolig mange mennesker. Og veldig mange som ikke spiser kjøtt, enten av religiøse grunner, eller av økonomiske.

Denne retten er en rett uten kjøtt. Men den er fyldig og smaksrik.  Og linsene er ikke en erstatning for kjøtt. De er et bærende element i denne retten.

Og her på Dragetoppen er dette en rett som de unge stadig etterspør. Den lages så ofte at vi har laget et stort glass med vår egen Dragens Daal Masala. Den finner du i vår nettbutikk.

Print Recipe
Dragens linse- og spinatgryte (Palak daal curry)
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk, Vegetar
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk, Vegetar
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Varm oljen i en stor tykkbunnet gryte til den er middels varm.
  2. Ha i løken og en klype salt. Stek til løken blir gjennomsiktig mens du rører i løken. Ca 6 minutter.
  3. Ha i hvitløken og stek videre i 1 minutt.
  4. Ha i ingefær og krydder og stek i 30 sekunder. Ikke glem å røre!
  5. Ha i tomatene og kokosmelken og kok opp. La småkoke i 5 minutter.
  6. Har du en stavmikser bruker du den til å kjøre sausen glatt. Ellers må du bruke en blender eller en kjøkkenmaskin.
  7. Ha i linsene og en teskje salt og legg på lokk. La det småkoke på lav varme i 20 minutter. Rør ofte så det ikke brenner seg i bunnen.
  8. Skulle linsene suge til seg all vesken før de er møre så ha i 1 dl vann. Ikke la linsene koke for lenge. Det er ikke grøt du prøver å lage. Så smak ofte.
  9. Når linsene er passe møre, ta gryta av varmen og smak til med salt.
  10. Bland inn grovhakket spinat.
  11. Dryss over koriander og server med ris til.
Notater

Dette er en rett hvor både ris og naanbrød er godt til. Og gjerne yoghurt naturell. Trenger du en god chutney til har vi selvfølgelig det også, nemlig Gresskarchutney.

Tips 1: Hvis du ikke har vår Dragens Daal Masala, men har masse krydder selv så bruk 1 ss garam masala, 2 ts malt spisskummen, 2 ts malt koriander, 2 ts malt paprika, 1 ts malt gurkemeie og 1/2 ts cayennepepper.

Tips 2: Vi bruker fryst spinat hvis vi ikke har hatt tid til å kjøpe frisk. Det går helt fint. Da tilsetter vi spinaten samtidig med linsene etter å ha kjørt sausen glatt.

Kjøttdeig er en allsidig base for en middag, eller en varm lunsj.

Her kommer en variant med inspirasjon fra det koreanske kjøkken. Servér med ris til, jasmin er det beste til denne oppskriften.

Print Recipe
Kjøttgryte på koreansk
Cuisine Koreansk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Det lille ekstra
Cuisine Koreansk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Det lille ekstra
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Finhakk løk og hvitløk. Skrell og finhakk ingefær.
På komfyren
  1. Varm oljen i en stor stekepanne.
  2. Når oljen er varm, ha i løk, hvitløk og ingefær. Stek på middels varme til løken er blank.
  3. Ha i kjøttdeigen og stek på litt sterkere varme, mens du deler opp kjøttet.
  4. Når kjøttet er gjennomstekt og fuktigheten er borte, bland inn sukker, chili, soyasaus og sesamolje.
  5. Kok opp og ta panna av varmen.
  6. Strø over de ristede sesamfrøene og vårløken.
  7. Servér sammen med risen.

Curry. Det høres ganske eksotisk og vanskelig ut, ikke sant?

Men curry betyr egentlig bare saus. Så denne retten er kjøttdeig i saus. Men smaken er nok ikke veldig europeisk, for krydderblandingen er hentet fra India. I hvertfall mesteparten for karripulver er en vestlig oppfinnelse. På engelsk kalles det da også curry powder, og mange tenker at det er en nødvendighet for at det skal bli en curry.

I denne oppskriften bruker jeg karripulver for enkelhets skyld, men det er en vi har laget på Dragetoppen. Et kommersiellt karripulver er helt ok hvis ikke du har kapasitet til å lage ditt eget.

Kjøttdeigcurry kan spises alene, eller med ris eller brød til.

Print Recipe
Kjøttdeigcurry
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Vask, skrell og skjær potetene i små terninger, ca 1 cm store.
  3. Bland sammen krydderne, sukker, pepper og salt i en bolle.
  4. Rør sammen vann og maizenna i en liten bolle.
På komfyren
  1. Varm opp en stor stekepanne eller en tykkbunnet gryte og ha i oljen
  2. Når oljen er varm, ha i løk og hvitløk og stek på middels sterk varme til løken blir gjennomsiktig og lett karamellisert.
  3. Ha i potetene og stek videre i 10 minutter. Rør om ofte, og justér ned varmen hvis potetene begynner å bli brent.
  4. Ha i kjøttet og brekk det opp mens det brunes.
  5. Ha i krydderblandingen og bland godt.
  6. Ha i buljongen og maizennablandingen og kok opp under omrøring.
  7. Bland inn ertene og legg på lokk.
  8. Nå skal det småkoke til potetene er møre. Det bør ta ca 10-15 minutter.
Notater

Servér med ris eller brød, eller uten noe som helst.

Det er ingen tvil om at kokka på Dragetoppen liker asiatisk inspirert mat. Og nå har vi funnet en variant av en klassiker som vi liker enda bedre enn den vi har lagt ut før.

Print Recipe
Søtsur Kylling (ny og bedre oppskrift)
Har du ingrediensene er det ingen grunn til å bestille denne som en "take away". Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Kok risen først for den tar lengst tid, og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Instruksjoner
Forberedelser
  1. I en bolle blandes ananasjuicen, tomatketchupen, eplesideredikken, brunt og hvitt sukker, soyasaus, hvitløk, ingefær, salt pepper og maizenna. Rør til det ikke er klumer igjen, og sett til sides.
  2. I en annen bolle vispes egg og eggehvite, sammen med soyasaus, sukker og salt. Ha i de oppkuttede kyllingbitene og sett til sides.
  3. Kok ris. Vi beregner vanligvis ca 1 dl ukokt ris pr person.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityrgryte med termostat så sett den til 190°. Hvis du ikke har så hell olje i en tykkbundet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp til ca 190°. Når det er varmt nok vil det frese når du putter en sleiv eller stekespade av tre nedi.
  2. Ta kyllingbitene utav eggeblandingen og rull dem i maizenna. Når de er dekket, frityrstekes de i ca 4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge. Ikke stek for mange om gangen, da faller tempraturen i gryta og da stekes ikke kyllingene skikkelig. Pass også på at ikke bitene henger sammen men får flyte fritt.
  3. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Når kyllingbitene er ferdig stekt legges de på fatet og får renne av seg på papiret.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den godt opp og ha i 2 ss rapsolje. Når oljen er nesten rykende har du i gulrøtter og røresteker i et par minutter. Ha så i løk og paprika og rørestek i 4 minutter til.
  2. Ha i ananas, kyllingbitene og sausen i wok'en og la sausen tykne lett.
  3. Server sammen med risen.
Notater

Noen liker også å ha peanøtter eller cashewnøtter til. Eller strø litt sesamfrø på. Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus!

Sett i hvertfall disse tingene på bordet slik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake før de tar på soyasausen.

Denne retten er en klassiker på Dragetoppen. Cashewnøtter gir sausen en mild smak.

Nå har til og med neste generasjon begynt å lage denne for sine venner. Og det må vi ta som et stort godkjentstempel, ikke sant?

Print Recipe
Kylling i cashewnøttsaus
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
I den sorte gryte
Garnityr
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
I den sorte gryte
Garnityr
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Del løken i 4 og ha i en matmølle (food processor) og kjør i 1 minutt.
  2. Ha så i resten av ingrediensene til sausen og kjør til det blir en fin pesto, ca 2 minutter.
  3. Finhakk første del av korianderen.
  4. Grovhakk resten av korianderen og sett til side.
  5. Skjær kyllingkjøttet i munnstore biter.
  6. Skjær soppen i skiver.
I den sorte gryte
  1. Varm oljen i en stor gryte til medium varme og ha i løkpestoen. La den steke i et par minutter. Sett ned varmen hvis det er nødvendig. Det skal ikke bli brent.
  2. Ha i den finhakkede korianderen, sultana og kyllingkjøttet og rørestek dette i sausen i 1 minutt.
  3. Ha i resten, unntatt den grovhakkede korianderen og kok opp. La det småkoke i ca 10 minutter.
  4. Sjekk om kyllingen er gjennomkokt og sausen er blitt passe tykk. Hvis ikke la det stå en liten stund til.
  5. Når kjøttet er ferdig og sausen er tykk nok, pyntes det hele med den grovhakkede korianderen og serveres.
  6. Serveres med basmatiris og gjerne naanbrød.
Notater

Og som tilbehør anbefales Dragetoppens Rabarbra- og chilichutney for de som tåler litt, eller Dragetopens Gresskarchutney for de som vil ha det mildt.

Og ha gjerne yoghurt naturell til også. Det hjelper på å regulere styrken.

Lagre

Print Recipe
Søtsur kylling
Dette er en klassisk rett i mange kinarestauranter i Norge, og minst like god når du lager den selv. Vanskelig er den heller ikke.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Frityrstekte kyllingbiter
Grønnsakene
Sausen
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Frityrstekte kyllingbiter
Grønnsakene
Sausen
Instruksjoner
  1. Rør sammen alle ingrediensene til sausen, og sett til sides.
  2. Skjær paprika og løk i store biter.
  3. Vårløken kuttes på skrå i mindre biter enn løk og paprika.
  4. Skjær kyllingbrystene i passe stykker. De skal kunne puttes i munnen uten å måtte dele de. Men ikke gjør de for små.
  5. Krydre de oppkuttede stykkene med salt og pepper. Hvor mye kommer ann på din egen smak.
  6. Varm frityroljen til ca 160 grader. Har du ikke en frityrgryte, bruk en annen god gryte som tåler varm olje. Ha også et lokk til gryta i tilfelle det skulle begynne å brenne.
  7. Det kan være lurt å steke kyllingbitene i porsjoner slik at ikke oljen mister for mye varme.
  8. Mens oljen varmes, helles maizenna i en bolle eller en dyp tallerken og eggene i en annen bolle eller tallerken.
  9. Rull kyllingbitene i maizenna og dypp dem deretter i egg. Ha de så i den varme oljen og la de steke til de er passe brune. Kjøttet skal være gjennomstekt!
  10. La de ferdige kyllingbitene renne av på tørkepapir.
  11. Har du en wok, så varm denne opp og ha i et par ss rapsolje, eller annen olje du har som tåler varme.
  12. Ha i grønnsakene og rørestek dem i et par minutter.
  13. Ha i sausen og la denne koke opp. Og la den småkoke noen minutter.
  14. Ha i kyllingbitene og bland alt godt. Strø på sesamfrø hvis du ønsker det.
  15. Servér med en gang. Her skal gjestene vente på maten, ikke omvendt.
Notater

Jasminris er best til dette.

Det som tar tid er å frityrsteke kyllingbitene. Men det kan gjøres tidligere og oppbevares i kjøleskap.