Kina er gedigent, med mange spennende regioner med sine særegne retter. Og Hunan er et av «Kinas åtte store kjøkken». Hunan er kjent for å bruke mye chili og masse grønnsaker. Sausen er kjent for å være sterk-sur, i motsetning til søt-sur som vi i vesten ofte forbinder med kinesisk mat. Denne retten her er nok også en mer vesten-variant (mildere) enn hva du vil få hvis du spiser i Hunan.
Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på en drøy halvtime. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.

Forberedelse | 20 minutter |
Koke/steketid | 20 minutter |
Porsjoner |
personer
|
- 2,5 dl kyllingkraft
- 4 ss soyasaus helst lys
- 4 ss østerssaus
- 4 ss riseddik
- 2 ts sommerhonning
- 4 ts chilipaste
- 4 ts Maizena
- 700 gram kyllingfileter kuttet i tynne strimler
- 1 dl Maizena
- salt og pepper
- 1/2 brokkolihode delt i små buketter
- 2 stilker selleri skåret på skrå i tynne skiver
- 200 gram sjampinjong skåret i tynne skiver
- 1 løk delt i to og skåret i tynne skiver
- 1 rød paprika delt, renset og skåret i tynne skiver
- 1 boks babymais avrent og delt i to på langs
- 4 fedd hvitløk finhakket eller most.
- 2 ss rapsolje mer hvis det trengs
- 200 gram sjampinjong skåret i tynne skiver
- 1 løk delt i to og skåret i tynne skiver
- 1 rød paprika delt, renset og skåret i tynne skiver
- 1 boks babymais avrent og delt i to på langs
- 4 fedd hvitløk finhakket eller most.
- 2 ss rapsolje mer hvis det trengs
Ingredienser
Saus
Kylling
Grønnsaker
|
![]() |
- I en bolle blandes kyllingkraft, soyasaus, østerssaus, riseddik, honning, chilipaste og Maizena. Rør til det ikke er klumper igjen og sett til sides.
- Rens og kutt grønnsakene. Bruk gjerne også andre grønnsaker, hvis du ønsker.
- Kyllingfiletene skal skjæres i tnne skiver, på tvers av fibrene. Hvis du vil gjøre de ekstra tynne så ha filetene i frysen i en halv times tid før du skjærer dem.
- Ha kyllingbitene i en bolle og bland inn 1 ts salt og 1 ts pepper. Strø over Maizena og bland godt.
- Ha i 2 ss olje i en wok hvis du har, og varm den godt opp. Det skal være nesten rykende. Har du ikke en wok så bruk en dyp stekepanne eller en tykkbunnet gryte (bestemors gamle jerngryter, ingenting slår dem!).
- Stek kyllingbitene i omganger. Stek dem i noen minutter på hver side. Ikke rør for mye, for det skal være stekeskorpe på kjøttet. Har du for mye i panna vil du koke kjøttet i stedet for å steke det. Et lag kjøtt er passe.
- Legg det stekte kjøttet på et fat eller en tallerken, og fortsett å steke kjøttet i omganger til alt er stekt. Ha gjerne litt mer olje i panna mellom hver gang
- Når kjøttet er ute av panna så kan brokkoli, selleri, sopp, løk og paprika i istedet. Stek i 4-5 minutter til grønnsakene er nesten møte. De skal tross alt ha litt tyggemotstand i seg, i motsetning til hvordan grønnsakene var da jeg vokste opp (altså vassne og ihjelkokte).
- Ha i babymais og hvitløk. Bland godt og stek i 1 lite minutt til.
- Nå skal kyllingbitene tilbake i i panna. Håper du har valgt stor nok panne.
- Tilslutt rører du godt opp sausen slik at Maizenaen blandes inn igjen, og helle den i panna og bland alt godt.
- La det hele koke i et par minutter så sausen kan få tyknet litt.
- Servér straks.
Serveres med jasminris.
Strø gjerne litt ristede sesamfrø på. Noen liker også å ha peanøtter eller cashwnøtter til, selv om det er mer vanlig i Sichuan.
Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus! Sett i hvertfall tilbehøret på bordet sik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.
TIPS 1: Når det gjelder grønnsaker, så er det meste lov. Gulrøtter, squash, aubergine eller vannkastanjer, for å nevne noen. Bare husk at gulrøtter trenger lengre tid en f.eks vannkastanjene.
TIPS 2: Prøv gjerne samme fremgangsmåte med grise- eller oksekjøtt. Men bytt da gjerne ut kyllingkraften med kjøttkraft.