Sichuan har et spennende kjøkken som vi på Dragetoppen så vidt har begynt å utforske.

Dette er en rett som vi har fornorsket litt, slik at det skal være lettere å lage den her. Men enkelte ingredienser kan likevel være litt vanskelig å få tak i, som Black Rice Vinegar. Den er å finne i mange velutstyrte innvandrerbutikker. Se tips på slutten om hva du kan erstatte den med.

Det er ikke nødvendig å bruke det fineste kjøttet til denne retten. På Dragetoppen bruker vi ferdig strimlet svin når vi finne det hylla for “kort holdbarhet” i butikken.

Print Recipe
Strimlet svin á la Sichuan (nesten)
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
Ingredienser
Marinering av kjøttet
Sausen
Garnityr
I tillegg
  • 6 ss rapsolje eller annen god stekeolje
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
Ingredienser
Marinering av kjøttet
Sausen
Garnityr
I tillegg
  • 6 ss rapsolje eller annen god stekeolje
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Strimle kjøttet fint og ha i en bolle.
  2. Tilsett sherry, soyasaus, vann og salt. Massér dette inn i kjøttet til ingen veske er synlig.
  3. Strø over Maizenna og massér dette også inn i kjøttet.
  4. Dekk til bollen og la den stå å godgjøre seg til alt er klart til steking.
  5. Finhakk chili, ingefær og hvitløk.
  6. Skrell og skjær gulroten i tynne skiver, og skjær også selleri, sjampinjong og bambusskudd i skiver.
  7. Finhakk vårløk og rist sasamfrøene lett. De skal ikke bli brent, bare få litt farge.
  8. Rør sammen sausen i en egen bolle.
I den sorte gryte
  1. Har du en wok, varmer du den opp til ganske varmt. Du kan også bruke en dyp stekepanne eller gryte som tåler mye varme.
  2. Ha i 2 ss olje og når den er nesten rykende, ha i halvparten av kjøttet. Rør i kjøttet så det ikke brenner seg.
  3. Når kjøttet har fått en blek stekefarge, hell det over i en ren bolle og gjenta prosessen med resten av kjøttet.
  4. Ha i de 2 siste ss av oljen og stek chili, ingefær og hvitløk i noen sekunder til det begynner å dufte. Rør hele tiden så det ikke blir brent. Brent hvitløk er ikke godt i denne retten.
  5. Ha i grønnsakene og rørestek i ca 1 minutt.
  6. Ha så i kjøttet og eventuell kjøttsaft, og rørestek i 1 minutt til.
  7. Rør godt i sausen så Maizennaen blander seg inn i sausen igjen. Hell sausen så over maten.
  8. Rør godt mens sausen tykner. Det går raskt.
  9. Ta wok’en av plata og strø over vårløken og sesamfrøene.
  10. Servér med en gang.
Notater

Serveres med jasminris. Det gjør i hvertfall vi på Dragetoppen. Vil du ha litt ekstra styrke (heat) så skjær en chili, eller flere, som kan serveres ved siden av. Så kan folk gjøre det så sterkt de vil.

Som tilbehør kan også ristede cashew- eller peanøtter settes fram. For mange er det naturlig å drukne enhver rett fra Kina i soyasaus. Eksperimenter gjerne med andre sauser, som Dragetoppens sterke plommesaus.

Tips: Hvis du ikke har eller får tak i Black Rice Vinegar, kan du bruke bruke en 50/50 miks av Balsamico eddik og Worchestershire sauce.

Curry. Det høres ganske eksotisk og vanskelig ut, ikke sant?

Men curry betyr egentlig bare saus. Så denne retten er kjøttdeig i saus. Men smaken er nok ikke veldig europeisk, for krydderblandingen er hentet fra India. I hvertfall mesteparten for karripulver er en vestlig oppfinnelse. På engelsk kalles det da også curry powder, og mange tenker at det er en nødvendighet for at det skal bli en curry.

I denne oppskriften bruker jeg karripulver for enkelhets skyld, men det er en vi har laget på Dragetoppen. Et kommersiellt karripulver er helt ok hvis ikke du har kapasitet til å lage ditt eget.

Kjøttdeigcurry kan spises alene, eller med ris eller brød til.

Print Recipe
Kjøttdeigcurry
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Vask, skrell og skjær potetene i små terninger, ca 1 cm store.
  3. Bland sammen krydderne, sukker, pepper og salt i en bolle.
  4. Rør sammen vann og maizenna i en liten bolle.
På komfyren
  1. Varm opp en stor stekepanne eller en tykkbunnet gryte og ha i oljen
  2. Når oljen er varm, ha i løk og hvitløk og stek på middels sterk varme til løken blir gjennomsiktig og lett karamellisert.
  3. Ha i potetene og stek videre i 10 minutter. Rør om ofte, og justér ned varmen hvis potetene begynner å bli brent.
  4. Ha i kjøttet og brekk det opp mens det brunes.
  5. Ha i krydderblandingen og bland godt.
  6. Ha i buljongen og maizennablandingen og kok opp under omrøring.
  7. Bland inn ertene og legg på lokk.
  8. Nå skal det småkoke til potetene er møre. Det bør ta ca 10-15 minutter.
Notater

Servér med ris eller brød, eller uten noe som helst.

Det er ingen tvil om at kokka på Dragetoppen liker asiatisk inspirert mat. Og nå har vi funnet en variant av en klassiker som vi liker enda bedre enn den vi har lagt ut før.

Print Recipe
Søtsur Kylling (ny og bedre oppskrift)
Har du ingrediensene er det ingen grunn til å bestille denne som en "take away". Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Kok risen først for den tar lengst tid, og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Instruksjoner
Forberedelser
  1. I en bolle blandes ananasjuicen, tomatketchupen, eplesideredikken, brunt og hvitt sukker, soyasaus, hvitløk, ingefær, salt pepper og maizenna. Rør til det ikke er klumer igjen, og sett til sides.
  2. I en annen bolle vispes egg og eggehvite, sammen med soyasaus, sukker og salt. Ha i de oppkuttede kyllingbitene og sett til sides.
  3. Kok ris. Vi beregner vanligvis ca 1 dl ukokt ris pr person.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityrgryte med termostat så sett den til 190°. Hvis du ikke har så hell olje i en tykkbundet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp til ca 190°. Når det er varmt nok vil det frese når du putter en sleiv eller stekespade av tre nedi.
  2. Ta kyllingbitene utav eggeblandingen og rull dem i maizenna. Når de er dekket, frityrstekes de i ca 4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge. Ikke stek for mange om gangen, da faller tempraturen i gryta og da stekes ikke kyllingene skikkelig. Pass også på at ikke bitene henger sammen men får flyte fritt.
  3. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Når kyllingbitene er ferdig stekt legges de på fatet og får renne av seg på papiret.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den godt opp og ha i 2 ss rapsolje. Når oljen er nesten rykende har du i gulrøtter og røresteker i et par minutter. Ha så i løk og paprika og rørestek i 4 minutter til.
  2. Ha i ananas, kyllingbitene og sausen i wok'en og la sausen tykne lett.
  3. Server sammen med risen.
Notater

Noen liker også å ha peanøtter eller cashewnøtter til. Eller strø litt sesamfrø på. Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus!

Sett i hvertfall disse tingene på bordet slik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake før de tar på soyasausen.

Dette er en søt-sur kyllingrett som kommer fra det indisk-jødiske kjøkken.

Da de sefardiske jødene ble forvist fra Spania og Portugal på slutten av 1400-tallet, havnet endel av dem i det sørvestlige India til Malabarkysten. Her ble kjøkkenet til sefardene influert av lokale råvarer, noe som jo er ganske normalt. Og dette er et glimrende eksempel på det.

Print Recipe
Kylling Chitarnee
Dette er en variant med kylling, men du kan bytte kylling ut med hvilken type kjøtt du vil. Husk at da blir koketiden lengre og du bør spe på litt vann slik at retten ikke tørker ut i gryta.
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 50 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 50 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Skrell og del løkene i 2 og skjer i tynne skiver
  2. Varm oljen i en gryte og rørestek løk og sukker over medium varme i ca 3 minutter. Løken skal ikke bli brent, bare myk.
  3. Ha i hvitløk, ingefær, hele chili, gurkemeie, korianderfrø, spisskummen, chiliflak og kardemommekapslene i gryta og rør rundt i ca 30 sekunder.
  4. Ha i kyllingbitene og bland godt. Stek i et par minutter slik at krydderne får satt smak på kjøttet.
  5. Ha i tomater, tomatpuré, eddik og halvparten av sitronsaften. Rør godt og la det koke opp.
  6. Legg på lokk og skru ned varmen slik at det kan småkoke i ca 40 minutter, eller til kjøttet er gjennomkokt.
  7. Smak sausen til med resten av sitronsaften, salt og pepper.
  8. Dryss over grovhakket koriander og server.
Notater

Server gjerne med Basmathi-ris. Og naan-brød hører med for å få tak i all sausen.

En klatt Yoghurt Naturell eller gresk yoghurt er fint til også.

Og ikke glem en god chutney! Dragetoppens Gresskarchutney passer ypperlig til denne retten.

Lagre

Print Recipe
Søtsur kylling
Dette er en klassisk rett i mange kinarestauranter i Norge, og minst like god når du lager den selv. Vanskelig er den heller ikke.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Frityrstekte kyllingbiter
Grønnsakene
Sausen
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Frityrstekte kyllingbiter
Grønnsakene
Sausen
Instruksjoner
  1. Rør sammen alle ingrediensene til sausen, og sett til sides.
  2. Skjær paprika og løk i store biter.
  3. Vårløken kuttes på skrå i mindre biter enn løk og paprika.
  4. Skjær kyllingbrystene i passe stykker. De skal kunne puttes i munnen uten å måtte dele de. Men ikke gjør de for små.
  5. Krydre de oppkuttede stykkene med salt og pepper. Hvor mye kommer ann på din egen smak.
  6. Varm frityroljen til ca 160 grader. Har du ikke en frityrgryte, bruk en annen god gryte som tåler varm olje. Ha også et lokk til gryta i tilfelle det skulle begynne å brenne.
  7. Det kan være lurt å steke kyllingbitene i porsjoner slik at ikke oljen mister for mye varme.
  8. Mens oljen varmes, helles maizenna i en bolle eller en dyp tallerken og eggene i en annen bolle eller tallerken.
  9. Rull kyllingbitene i maizenna og dypp dem deretter i egg. Ha de så i den varme oljen og la de steke til de er passe brune. Kjøttet skal være gjennomstekt!
  10. La de ferdige kyllingbitene renne av på tørkepapir.
  11. Har du en wok, så varm denne opp og ha i et par ss rapsolje, eller annen olje du har som tåler varme.
  12. Ha i grønnsakene og rørestek dem i et par minutter.
  13. Ha i sausen og la denne koke opp. Og la den småkoke noen minutter.
  14. Ha i kyllingbitene og bland alt godt. Strø på sesamfrø hvis du ønsker det.
  15. Servér med en gang. Her skal gjestene vente på maten, ikke omvendt.
Notater

Jasminris er best til dette.

Det som tar tid er å frityrsteke kyllingbitene. Men det kan gjøres tidligere og oppbevares i kjøleskap.