Dette er en Indo-Kinesisk rett. Det er altså en rett opprinnelig laget av kinesere som holder til i India, og som har bodd der i flere generasjoner.

Og som med de fleste retter finnes det mange varianter, hvor mange er med en tykk røre som kyllingen friteres i. Men vi synes det tar for mye av smaken og, ikke minst forsvinner fargen på kyllingen. Så oppskriften på Dragetoppen er med en «tørr» kylling. Det vil si at kyllingen er stekt kun med marinaden. Her frityrsteker vi ofte kyllingbitene, men det går også ann å steke de i ovnen. Mer om det i tips på slutten.

Har du ingrediensene, er det overhode ingen grunn til å bestille en «take away». Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Begynn med risen, for den tar lengst tid. Og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.

Print Recipe
Dragekylling
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Indisk, Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinaden
Sausen
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Skjær kjøttet i strimler, helst ikke mer enn 5 mm brede. Da steker de raskere. Og ha det i en bolle.
  2. Ha resten av ingrediensene til marinaden oppi bollen med kjøttet og massér kjøttet godt til all marinaden dekker kjøttet. Dette gjør også kjøttet mørere. Hender er uovertruffent til dette arbeidet. Husk å vaske hendene godt både før og etter at du har massert kjøttet!
  3. Kjøttet bør få marineres i minst 15 minutter.
  4. Skrell og strimle løken. Vi pleier å dele løken på langs, kutte endene og så skjære strimler på langs. Håper det gir mening.
  5. Finhakk chilien som skal i sausen. Skjær paprika i 1 cm tykke skiver.
  6. Strimle vårløken og chilien som er garnityr. Grovhakk korianderen.
  7. Finn fram resten av ingrediensene.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityr gryte med termostat så sett den til 170°C.
  2. Hvis du ikke har, så hell olje i en tykkbunnet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp oljen til ca 170°C. Når det er varm nok vil det frese når du stikker en tresleiv eller en stekespade av tre nedi.
  3. Nå skal kyllingbitene stekes, og da er det viktig å ikke ha for mange i gryta om gangen for da stekes ikke kyllingen riktig.
  4. Legg kyllingbitene i frityren/gryta. Pass på at bitene ikke henger sammen, men får flyte fritt. De skal steke i ca 3-4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge.
  5. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Løft de ferdige kyllingbitene med en hullsleiv og legg dem på fatet for å renne av seg.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den opp og ha i smør og olje. En tykkbunnet gryte gjør sammen nytten. Bare den ikke er for stor.
  2. Når smøret freser, ha i malt cashewnøtter og løk, og røresteker dette i et par minutter. Til det begynner å bli brunt.
  3. Ha så i chili og paprika og rørestek i et par minutter til. Ikke la det bli brent.
  4. Ha oppi resten av ingrediensene til sausen. Bland godt.
  5. Når sasuen begynner å tykne has kyllingbitene i og blandes godt.
  6. Rør inn vårløk og koriander og servér straks.
  7. Servér straks.
Notater

Serveres med jasminris.

Cashewnøttene og chilien settes på bordet slik at folk kan forsyne seg selv. Noen vil jo ha det sterkere! Prøv å få gjestene til å smake FØR de tar på soyasausen.

TIPS: Hvis du ikke vil frityrsteke kyllingen, så kan kjøttet bakes i ovnen. Sett ovnen på 200°C. Spre kjøttet utover en bakeplate (bruk bakepapir hvor du har gnidd litt olje på), og stek i 15 minutter. Snu de og gi de 4 minutter til. Alt dette er ca-tider da ovner er notorisk uforutsigbare. Så følg godt med de første gangene du bruker denne metoden.

Dette er en typisk amerikansk-kinesisk oppskrift, som vel stemmer for de fleste oppskrifter som vi tror er kinesisk.

Uansett er det en enkel, rask og spennende rett med ingrediense alle burde ha i huset. Vi bruker Eplemost fra Slettene hage, laget på Filippa-epler. Rett og slett fordi det er den beste eplemosten vi kjenner. Og nei, vi er ikke betalt for å skrive dette.

Det er bourbon (amerikansk whisky) i oppskriften, og vil du ikke bruke slikt så lar du være og heller dobler mengden eplemost.

Print Recipe
Kylling i bourbonsaus
En rask og enkel hverdagsmiddag. Lag gjerne en stor porsjon. Ypperlig å varme opp som restemat.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kylling
Saus
Tykkning
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kylling
Saus
Tykkning
Instruksjoner
  1. Begyn med å blande alt det fuktige i sausen i en bolle og det tørre i en annen. Dette for at det skal være klart når kjøttet er stekt.
  2. Skjær kyllingfilletene i passe store biter, ca 1,5-2 cm store, og ha dem i en stor bolle.
  3. Bland maizenna, salt og pepper og ha det over kyllingbitene. Bland alt grundig.
  4. Varm opp en wok eller en stor stekepanne og ha i 2 ss rapsolje.
  5. Når oljen er varm, ha i en porsjon av kyllingbitene og brun de godt på alle kanter. Ikke ha for mye i wok’en. Da koker kjøttet i stedet for å steke. Ikke rør hele tiden, men gi kjøttet en kjangs til å få litt stekeskorpe.
  6. Ha det stekte kjøttet i en ren bolle og gjennta prosessen til resten av kyllingkjøttet er stekt.
  7. Når kjøttet er ferdig og ute av panna, has hvitløken i. Og la det steke i 20 sekunder til det begynner å dufte. Men ikke la hvitløken bli brent!
  8. Ha i alle ingerdiensene til sausen og kok opp.
  9. Når sausen koker has kyllingbitene i og la alt koke til sausen er halvvert, ca 15 minutter.
  10. Mens retten koker kan sesamfrø ristes i en tørr panne.
  11. Bland maizenna og vann i et glass og hell over sausen. Rør godt.
  12. La sausen tykkne og strø over sesamfrø
Notater

Servér med jasminris, og gjerne finhakket vårløk, cashew- eller peanøtter.

Det er ikke nødvendig å være absolutt med målene. Her på Dragetoppen slumper vi, men er i nærheten av hva oppskriften sier.

Så hvis du likte retten, men ønsker å justere i forhold til din egen smak, er det en god måte å gjøre retten til din egen.

Det er ingen tvil om at kokka på Dragetoppen liker asiatisk inspirert mat. Og nå har vi funnet en variant av en klassiker som vi liker enda bedre enn den vi har lagt ut før.

Print Recipe
Søtsur Kylling (ny og bedre oppskrift)
Har du ingrediensene er det ingen grunn til å bestille denne som en "take away". Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Kok risen først for den tar lengst tid, og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Instruksjoner
Forberedelser
  1. I en bolle blandes ananasjuicen, tomatketchupen, eplesideredikken, brunt og hvitt sukker, soyasaus, hvitløk, ingefær, salt pepper og maizenna. Rør til det ikke er klumer igjen, og sett til sides.
  2. I en annen bolle vispes egg og eggehvite, sammen med soyasaus, sukker og salt. Ha i de oppkuttede kyllingbitene og sett til sides.
  3. Kok ris. Vi beregner vanligvis ca 1 dl ukokt ris pr person.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityrgryte med termostat så sett den til 190°. Hvis du ikke har så hell olje i en tykkbundet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp til ca 190°. Når det er varmt nok vil det frese når du putter en sleiv eller stekespade av tre nedi.
  2. Ta kyllingbitene utav eggeblandingen og rull dem i maizenna. Når de er dekket, frityrstekes de i ca 4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge. Ikke stek for mange om gangen, da faller tempraturen i gryta og da stekes ikke kyllingene skikkelig. Pass også på at ikke bitene henger sammen men får flyte fritt.
  3. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Når kyllingbitene er ferdig stekt legges de på fatet og får renne av seg på papiret.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den godt opp og ha i 2 ss rapsolje. Når oljen er nesten rykende har du i gulrøtter og røresteker i et par minutter. Ha så i løk og paprika og rørestek i 4 minutter til.
  2. Ha i ananas, kyllingbitene og sausen i wok'en og la sausen tykne lett.
  3. Server sammen med risen.
Notater

Noen liker også å ha peanøtter eller cashewnøtter til. Eller strø litt sesamfrø på. Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus!

Sett i hvertfall disse tingene på bordet slik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake før de tar på soyasausen.