Sichuan har et spennende kjøkken som vi på Dragetoppen så vidt har begynt å utforske.

Dette er en rett som vi har fornorsket litt, slik at det skal være lettere å lage den her. Men enkelte ingredienser kan likevel være litt vanskelig å få tak i, som Black Rice Vinegar. Den er å finne i mange velutstyrte innvandrerbutikker. Se tips på slutten om hva du kan erstatte den med.

Det er ikke nødvendig å bruke det fineste kjøttet til denne retten. På Dragetoppen bruker vi ferdig strimlet svin når vi finne det hylla for “kort holdbarhet” i butikken.

Print Recipe
Strimlet svin á la Sichuan (nesten)
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
Ingredienser
Marinering av kjøttet
Sausen
Garnityr
I tillegg
  • 6 ss rapsolje eller annen god stekeolje
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
Ingredienser
Marinering av kjøttet
Sausen
Garnityr
I tillegg
  • 6 ss rapsolje eller annen god stekeolje
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Strimle kjøttet fint og ha i en bolle.
  2. Tilsett sherry, soyasaus, vann og salt. Massér dette inn i kjøttet til ingen veske er synlig.
  3. Strø over Maizenna og massér dette også inn i kjøttet.
  4. Dekk til bollen og la den stå å godgjøre seg til alt er klart til steking.
  5. Finhakk chili, ingefær og hvitløk.
  6. Skrell og skjær gulroten i tynne skiver, og skjær også selleri, sjampinjong og bambusskudd i skiver.
  7. Finhakk vårløk og rist sasamfrøene lett. De skal ikke bli brent, bare få litt farge.
  8. Rør sammen sausen i en egen bolle.
I den sorte gryte
  1. Har du en wok, varmer du den opp til ganske varmt. Du kan også bruke en dyp stekepanne eller gryte som tåler mye varme.
  2. Ha i 2 ss olje og når den er nesten rykende, ha i halvparten av kjøttet. Rør i kjøttet så det ikke brenner seg.
  3. Når kjøttet har fått en blek stekefarge, hell det over i en ren bolle og gjenta prosessen med resten av kjøttet.
  4. Ha i de 2 siste ss av oljen og stek chili, ingefær og hvitløk i noen sekunder til det begynner å dufte. Rør hele tiden så det ikke blir brent. Brent hvitløk er ikke godt i denne retten.
  5. Ha i grønnsakene og rørestek i ca 1 minutt.
  6. Ha så i kjøttet og eventuell kjøttsaft, og rørestek i 1 minutt til.
  7. Rør godt i sausen så Maizennaen blander seg inn i sausen igjen. Hell sausen så over maten.
  8. Rør godt mens sausen tykner. Det går raskt.
  9. Ta wok’en av plata og strø over vårløken og sesamfrøene.
  10. Servér med en gang.
Notater

Serveres med jasminris. Det gjør i hvertfall vi på Dragetoppen. Vil du ha litt ekstra styrke (heat) så skjær en chili, eller flere, som kan serveres ved siden av. Så kan folk gjøre det så sterkt de vil.

Som tilbehør kan også ristede cashew- eller peanøtter settes fram. For mange er det naturlig å drukne enhver rett fra Kina i soyasaus. Eksperimenter gjerne med andre sauser, som Dragetoppens sterke plommesaus.

Tips: Hvis du ikke har eller får tak i Black Rice Vinegar, kan du bruke bruke en 50/50 miks av Balsamico eddik og Worchestershire sauce.

Nærbilde av soppsuppe

I forrige årtusen (1988-1997) jobbet jeg på Riksteatret. Og med 120 til 180 dager på veien ble vi litt lei av kafémat og slikt. Så på noen av de større turnéene hvor vi var mange teknikere hadde vi med oss eget kjøkken. Og en av rettene jeg fikk servere (nei, jeg laget ikke alle) var en soppsuppe, angivelig en polsk oppskrift.

Nå, mange år etterpå fikk jeg lyst til å lage den igjen. Men orginaloppskriften har jeg mistet. Så dette er et forsøk på å gjenskape den. Her på Dragetoppen har den slått ann.

Print Recipe
Soppsuppe
Nærbilde av soppsuppe
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Matrett Forrett, Hovedrett
Cuisine Europeisk
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
porsjoner
Ingredienser
Nærbilde av soppsuppe
Instruksjoner
  1. Rens soppen og skjær halvparten i fine skiver mens resten grovhakkes.
  2. Finhakk hvitløken.
  3. Varm oljen i en gryte og ha i sopp, hvitløk, salt og pepper.
  4. Sautér på middels varme til soppen har sluppet vesken, og vesken er fordampet.
  5. La gjerne også soppen ha fått litt farge.
  6. Hvis du vil ha i litt sherry er nå det beste tidspunktet. Ha i så fall sherryen i gryta og la den koke inn.
  7. Ha i smør og når det har smeltet, ha i melet.
  8. Rør i gryta mens smør og melblandingen brunes lett uten å bli brent.
  9. Ha i kraft og vann i gryta sammen med timianen.
  10. Rør i gryta så melblandingen blir oppløst og ikke sitter fast i bunnen av gryta.
  11. Kok opp suppa og la den tykne lett.
  12. Ha i fløte og soyasaus og bland godt.
  13. Smak til med salt om det trengs. Det kommer jo ann på hvor salt soyasausen er.
  14. Serveres rykende varm. Gjerne med et godt brød til.
Notater

Denne kan brukes både som en rett for seg selv, eller som en forrett.

Men bruk gjerne små sjampinjonger. De har mer smak og er greiere å spise i en suppe.

I India er det utrolig mange mennesker. Og veldig mange som ikke spiser kjøtt, enten av religiøse grunner, eller av økonomiske.

Denne retten er en rett uten kjøtt. Men den er fyldig og smaksrik.  Og linsene er ikke en erstatning for kjøtt. De er et bærende element i denne retten.

Og her på Dragetoppen er dette en rett som de unge stadig etterspør. Den lages så ofte at vi har laget et stort glass med vår egen Dragens Daal Masala. Den finner du i vår nettbutikk.

Print Recipe
Daal masala curry
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk, Vegetar
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk, Vegetar
Forberedelse 5 minutter
Koke/steketid 40 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Varm oljen i en stor tykkbunnet gryte til den er middels varm.
  2. Ha i løken og en klype salt. Stek til løken blir gjennomsiktig mens du rører i løken. Ca 6 minutter.
  3. Ha i hvitløken og stek videre i 1 minutt.
  4. Ha i ingefær og krydder og stek i 30 sekunder. Ikke glem å røre!
  5. Ha i tomatene og kokosmelken og kok opp. La småkoke i 5 minutter.
  6. Har du en stavmikser bruker du den til å kjøre sausen glatt. Ellers må du bruke en blender eller en kjøkkenmaskin.
  7. Ha i linsene og en teskje salt og legg på lokk. La det småkoke på lav varme i 20 minutter. Rør ofte så det ikke brenner seg i bunnen.
  8. Skulle linsene suge til seg all vesken før de er møre så ha i 1 dl vann. Ikke la linsene koke for lenge. Det er ikke grøt du prøver å lage. Så smak ofte.
  9. Når linsene er passe møre, ta gryta av varmen og smak til med salt.
  10. Bland inn den grovhakket spinaten.
  11. Dryss over koriander og server med ris til.
Notater

Dette er en rett hvor både ris og naanbrød er godt til. Og gjerne yoghurt naturell. Trenger du en god chutney til har vi selvfølgelig det også, nemlig Gresskarchutney.

Tips 1: Hvis du ikke har vår Dragens Daal Masala, men har masse krydder selv så bruk 1 ss garam masala, 2 ts malt spisskummen, 2 ts malt koriander, 2 ts malt paprika, 1 ts malt gurkemeie og 1/2 ts cayennepepper.

Tips 2: Vi bruker fryst spinat hvis vi ikke har hatt tid til å kjøpe frisk. Det går helt fint. Da tilsetter vi spinaten samtidig med linsene etter å ha kjørt sausen glatt.

En stir fry er en rask og enkel måte å lage middag på. Denne oppskriften var nok for oss 2 som var hjemme. Og den ble laget med hva vi fant i kjøleskap og på benken! Kun 1 kyllingfilet var ikke et problem.

Det som tok lengst tid var å koke ris. På Dragetoppen beregner vi 1 dl tørr ris pr person.

Print Recipe
Enkel stir fry med kylling
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kyllingen
Grønnsakene
Stir fry saus
Til stekingen
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kyllingen
Grønnsakene
Stir fry saus
Til stekingen
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Skjær kyllingfileten i tynne strimler.
  2. Bland maizenna, sennepspulver, fem-krydder og pepper. Dryss dette over kjøttet og bland godt.
  3. La kjøttet stå å marineres til det skal stekes.
  4. Bland alle ingrediensene til sausen og rør dette til en jevn masse
  5. Del løken i 2 og skjær i tykke skiver.
  6. Del soppen i store biter.
  7. Finhakk hvitløk og chili.
  8. Del paprika i store biter.
  9. Kok opp vann og forvell raskt brokkolibukettene. Kun 1-2 minutter. Legg de så i kaldt vann i 1-2 minutter for å stoppe kokeprosessen, og la de dryppe av.
Steking
  1. Hos oss stekes grønnsakene hver for seg, slik at de beholder sin egen smak. De er i panna bare 1 minutt eller så hver.
  2. Varm opp ei wok-panne, eller en stakepanne, til den er ganske varm.
  3. Ha i litt olje og hell oppi løken. Dryss med en liten klype salt og rør rundt i 1 minutt. Hell løken i en bolle stor nok til alle grønnsakene.
  4. Repeter dette med soppen og med paprikaen.
  5. Ha litt mer olje i og når den er varm, ha i kjøttet. Sørg for å spre kjøttet utover og få en lys stekeskorpe på alle sider av kjøttet.
  6. Ha i hvitløk og chili og stek i 1/2 minutt til.
  7. Ha oppi de stekte grønnsakene.
  8. Hell over sausen og la den koke opp mens du rører den inn i kjøttet og grønnsakene.
  9. Når det begynner å tykne litt tas panna av varmen og serveres umiddelbart.
Notater

Bruk den risen du er komfortabel med. Selv velger vi jasmin-ris til slike retter, siden den er best når vi bruker spisepinner.

Sett fram en mørk soyasaus og nøtter som er godt til. Cashewnøtter eller peanøtter gir litt "krønsh" til maten.

Det er ikke nødvendig å følge oppskriften slavisk. Bruk de grønnsakene du har. Husk bare at gulrøtter og andre harde grønnsaker trenger et par minutter mer i panna.

Dette er en typisk amerikansk-kinesisk oppskrift, som vel stemmer for de fleste oppskrifter som vi tror er kinesisk.

Uansett er det en enkel, rask og spennende rett med ingrediense alle burde ha i huset. Vi bruker Eplemost fra Slettene hage, laget på Filippa-epler. Rett og slett fordi det er den beste eplemosten vi kjenner. Og nei, vi er ikke betalt for å skrive dette.

Det er bourbon (amerikansk whisky) i oppskriften, og vil du ikke bruke slikt så lar du være og heller dobler mengden eplemost.

Print Recipe
Kylling i bourbonsaus
En rask og enkel hverdagsmiddag. Lag gjerne en stor porsjon. Ypperlig å varme opp som restemat.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kylling
Saus
Tykkning
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 25 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Kylling
Saus
Tykkning
Instruksjoner
  1. Begyn med å blande alt det fuktige i sausen i en bolle og det tørre i en annen. Dette for at det skal være klart når kjøttet er stekt.
  2. Skjær kyllingfilletene i passe store biter, ca 1,5-2 cm store, og ha dem i en stor bolle.
  3. Bland maizenna, salt og pepper og ha det over kyllingbitene. Bland alt grundig.
  4. Varm opp en wok eller en stor stekepanne og ha i 2 ss rapsolje.
  5. Når oljen er varm, ha i en porsjon av kyllingbitene og brun de godt på alle kanter. Ikke ha for mye i wok’en. Da koker kjøttet i stedet for å steke. Ikke rør hele tiden, men gi kjøttet en kjangs til å få litt stekeskorpe.
  6. Ha det stekte kjøttet i en ren bolle og gjennta prosessen til resten av kyllingkjøttet er stekt.
  7. Når kjøttet er ferdig og ute av panna, has hvitløken i. Og la det steke i 20 sekunder til det begynner å dufte. Men ikke la hvitløken bli brent!
  8. Ha i alle ingerdiensene til sausen og kok opp.
  9. Når sausen koker has kyllingbitene i og la alt koke til sausen er halvvert, ca 15 minutter.
  10. Mens retten koker kan sesamfrø ristes i en tørr panne.
  11. Bland maizenna og vann i et glass og hell over sausen. Rør godt.
  12. La sausen tykkne og strø over sesamfrø
Notater

Servér med jasminris, og gjerne finhakket vårløk, cashew- eller peanøtter.

Det er ikke nødvendig å være absolutt med målene. Her på Dragetoppen slumper vi, men er i nærheten av hva oppskriften sier.

Så hvis du likte retten, men ønsker å justere i forhold til din egen smak, er det en god måte å gjøre retten til din egen.

Det er ingen tvil om at kokka på Dragetoppen liker asiatisk inspirert mat. Og nå har vi funnet en variant av en klassiker som vi liker enda bedre enn den vi har lagt ut før.

Print Recipe
Søtsur Kylling (ny og bedre oppskrift)
Har du ingrediensene er det ingen grunn til å bestille denne som en "take away". Retten kan lages på rundt halvtimen. Det beste er å servere jasminris til, men all ris går. Kok risen først for den tar lengst tid, og det er bedre at risen står og hviler enn at selve retten gjør det.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Sausen
Kyllingen
Grønnsakene
Instruksjoner
Forberedelser
  1. I en bolle blandes ananasjuicen, tomatketchupen, eplesideredikken, brunt og hvitt sukker, soyasaus, hvitløk, ingefær, salt pepper og maizenna. Rør til det ikke er klumer igjen, og sett til sides.
  2. I en annen bolle vispes egg og eggehvite, sammen med soyasaus, sukker og salt. Ha i de oppkuttede kyllingbitene og sett til sides.
  3. Kok ris. Vi beregner vanligvis ca 1 dl ukokt ris pr person.
Steke kylling
  1. Hvis du har en frityrgryte med termostat så sett den til 190°. Hvis du ikke har så hell olje i en tykkbundet gryte. Ha i så mye olje at kyllingbitene vil bli helt dekket av oljen. Varm opp til ca 190°. Når det er varmt nok vil det frese når du putter en sleiv eller stekespade av tre nedi.
  2. Ta kyllingbitene utav eggeblandingen og rull dem i maizenna. Når de er dekket, frityrstekes de i ca 4 minutter, eller til de har fått en lett gylden farge. Ikke stek for mange om gangen, da faller tempraturen i gryta og da stekes ikke kyllingene skikkelig. Pass også på at ikke bitene henger sammen men får flyte fritt.
  3. Ha et fat eller lignende klart med tørkepapir på. Når kyllingbitene er ferdig stekt legges de på fatet og får renne av seg på papiret.
Sette alt sammen, sammen
  1. Hvis du har en wok så varmes den godt opp og ha i 2 ss rapsolje. Når oljen er nesten rykende har du i gulrøtter og røresteker i et par minutter. Ha så i løk og paprika og rørestek i 4 minutter til.
  2. Ha i ananas, kyllingbitene og sausen i wok'en og la sausen tykne lett.
  3. Server sammen med risen.
Notater

Noen liker også å ha peanøtter eller cashewnøtter til. Eller strø litt sesamfrø på. Og det går ann å drukne hele retten med soyasaus!

Sett i hvertfall disse tingene på bordet slik at folk kan ha dette på selv. Men prøv å få gjestene til å smake før de tar på soyasausen.

Dette er en søt-sur kyllingrett som kommer fra det indisk-jødiske kjøkken.

Da de sefardiske jødene ble forvist fra Spania og Portugal på slutten av 1400-tallet, havnet endel av dem i det sørvestlige India til Malabarkysten. Her ble kjøkkenet til sefardene influert av lokale råvarer, noe som jo er ganske normalt. Og dette er et glimrende eksempel på det.

Print Recipe
Kylling Chitarnee
Dette er en variant med kylling, men du kan bytte kylling ut med hvilken type kjøtt du vil. Husk at da blir koketiden lengre og du bør spe på litt vann slik at retten ikke tørker ut i gryta.
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 50 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 50 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Instruksjoner
  1. Skrell og del løkene i 2 og skjer i tynne skiver
  2. Varm oljen i en gryte og rørestek løk og sukker over medium varme i ca 3 minutter. Løken skal ikke bli brent, bare myk.
  3. Ha i hvitløk, ingefær, hele chili, gurkemeie, korianderfrø, spisskummen, chiliflak og kardemommekapslene i gryta og rør rundt i ca 30 sekunder.
  4. Ha i kyllingbitene og bland godt. Stek i et par minutter slik at krydderne får satt smak på kjøttet.
  5. Ha i tomater, tomatpuré, eddik og halvparten av sitronsaften. Rør godt og la det koke opp.
  6. Legg på lokk og skru ned varmen slik at det kan småkoke i ca 40 minutter, eller til kjøttet er gjennomkokt.
  7. Smak sausen til med resten av sitronsaften, salt og pepper.
  8. Dryss over grovhakket koriander og server.
Notater

Server gjerne med Basmathi-ris. Og naan-brød hører med for å få tak i all sausen.

En klatt Yoghurt Naturell eller gresk yoghurt er fint til også.

Og ikke glem en god chutney! Dragetoppens Gresskarchutney passer ypperlig til denne retten.

Denne retten er en klassiker på Dragetoppen. Cashewnøtter gir sausen en mild smak.

Nå har til og med neste generasjon begynt å lage denne for sine venner. Og det må vi ta som et stort godkjentstempel, ikke sant?

Print Recipe
Kylling i cashewnøttsaus
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
I den sorte gryte
Garnityr
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Koke/steketid 30 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Saus
I den sorte gryte
Garnityr
Instruksjoner
Forberedelser
  1. Del løken i 4 og ha i en matmølle (food processor) og kjør i 1 minutt.
  2. Ha så i resten av ingrediensene til sausen og kjør til det blir en fin pesto, ca 2 minutter.
  3. Finhakk første del av korianderen.
  4. Grovhakk resten av korianderen og sett til side.
  5. Skjær kyllingkjøttet i munnstore biter.
  6. Skjær soppen i skiver.
I den sorte gryte
  1. Varm oljen i en stor gryte til medium varme og ha i løkpestoen. La den steke i et par minutter. Sett ned varmen hvis det er nødvendig. Det skal ikke bli brent.
  2. Ha i den finhakkede korianderen, sultana og kyllingkjøttet og rørestek dette i sausen i 1 minutt.
  3. Ha i resten, unntatt den grovhakkede korianderen og kok opp. La det småkoke i ca 10 minutter.
  4. Sjekk om kyllingen er gjennomkokt og sausen er blitt passe tykk. Hvis ikke la det stå en liten stund til.
  5. Når kjøttet er ferdig og sausen er tykk nok, pyntes det hele med den grovhakkede korianderen og serveres.
  6. Serveres med basmatiris og gjerne naanbrød.
Notater

Og som tilbehør anbefales Dragetoppens Rabarbra- og chilichutney for de som tåler litt, eller Dragetopens Gresskarchutney for de som vil ha det mildt.

Og ha gjerne yoghurt naturell til også. Det hjelper på å regulere styrken.

Når det er kjøtt igjen på lammelåret, er det bare å raide krydderhylla og lage en Rogan Josh. Nesten like raskt å lage som fra glass, men vanvittig mye bedre.

Rettens opprinnelse er, etter hva jeg har klart å lese meg fram til, fra Kashmir. Men som så mange retter har den levd sitt eget liv, og fått mange varianter. Denne retten er laget slik jeg lager den med de ingredienser jeg har. Når det er sagt, så har jeg et latterlig stort utvalg av krydder i huset. Resultatet av mange besøk til innvandrer-butikkene i Kristiansand.

Print Recipe
Rogan Josh
Her er oppskriften for å lage retten fra grunnen av. Men hvis du har ferdigstekt kjøtt som jeg av og til har etter et stort og godt lammelår, holder det å legge kjøttet i youhurtmiksen en times tid mens du forbereder resten.
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 1,5-2 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinade
I den sorte gryte
Matrett Hovedrett
Cuisine Indisk
Forberedelse 10 minutter
Koke/steketid 1,5-2 timer
Porsjoner
personer
Ingredienser
Marinade
I den sorte gryte
Instruksjoner
  1. Skjær kjøttet i biter, ca 2 cm.
  2. Bland sammen yoghurt, sitronsaft, salt, hvitløk og ingefær i en stor bolle. Og rør inn kjøttet.
  3. Sett kjøttet med marinaden i kjøleskapet i mnst 8 timer, gjerne natten over hvis ikke du starter på morgenen. Lager du med ferdigstekt kjøtt er det bare å gå løs på resten av oppskriften om en time.
  4. Finhakk løk og finn fram alle ingrediensene.
  5. I en jerngryte eller wok, varmes oljen til middels varme.
  6. Stek spisskummenfrøene i 2 minutter, og ha i laurbærbladene og kardemommekapslene og stek videre i 2 minutter til.
  7. Ha i løk og hvitløk og rørestek i 5 minutter.
  8. Ha i de malte kryderne: koriander, spisskummen og chili, og stek videre i 2 minutter.
  9. Rør inn kjøtt og yoghurtmiksen og stek i 5 minutter til. Rør rundt slik at det ikke svir seg i bunnen.
  10. Ha så i tomater, tomatpuré og vann. Rør godt sammen og la det koke opp. Ha på lokk og la det småkoke i 1- 1,5 timer. Rør om av og til.
  11. Mens det koker kan du varme en tørr stekepanne og ha i et par teskjeer med spisskummenfrø og og noen laurbærblader, og stek til de avgir aroma. Men ikke la dem bli brente. Da smaker de ikkke lenger godt.
  12. Når kjøttet er ferdigkokt og sausen er passe tykk, kan det hele pyntes med de ristede spisskummenfrøene og laurbærbladene.
  13. Serveres med basmatiris og gjerne naanbrød.
Notater

Og som tilbehør anbefales Dragetoppens Rabarbra- og chilichutney for de som tåler litt, eller Gresskarchutney for de som vil ha det mildt.

Når det gjelder temperatur og steketid må du nesten følge med og ikke bare følge oppskriften slavisk. Komfyrer og gryter oppfører seg forskjellig så derfor kan det være at du må ta ned, eller opp tempraturen.

Og du må også passe på at du ikke brenner kryderne og løken før kjøtt og vann kommer i. Så det kan være at du må korte ned tiden mellom hver ingrediens som skal i eller omvendt.

Lagre

Print Recipe
Søtsur kylling
Dette er en klassisk rett i mange kinarestauranter i Norge, og minst like god når du lager den selv. Vanskelig er den heller ikke.
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Frityrstekte kyllingbiter
Grønnsakene
Sausen
Matrett Hovedrett
Cuisine Kinesisk
Forberedelse 20 minutter
Porsjoner
personer
Ingredienser
Frityrstekte kyllingbiter
Grønnsakene
Sausen
Instruksjoner
  1. Rør sammen alle ingrediensene til sausen, og sett til sides.
  2. Skjær paprika og løk i store biter.
  3. Vårløken kuttes på skrå i mindre biter enn løk og paprika.
  4. Skjær kyllingbrystene i passe stykker. De skal kunne puttes i munnen uten å måtte dele de. Men ikke gjør de for små.
  5. Krydre de oppkuttede stykkene med salt og pepper. Hvor mye kommer ann på din egen smak.
  6. Varm frityroljen til ca 160 grader. Har du ikke en frityrgryte, bruk en annen god gryte som tåler varm olje. Ha også et lokk til gryta i tilfelle det skulle begynne å brenne.
  7. Det kan være lurt å steke kyllingbitene i porsjoner slik at ikke oljen mister for mye varme.
  8. Mens oljen varmes, helles maizenna i en bolle eller en dyp tallerken og eggene i en annen bolle eller tallerken.
  9. Rull kyllingbitene i maizenna og dypp dem deretter i egg. Ha de så i den varme oljen og la de steke til de er passe brune. Kjøttet skal være gjennomstekt!
  10. La de ferdige kyllingbitene renne av på tørkepapir.
  11. Har du en wok, så varm denne opp og ha i et par ss rapsolje, eller annen olje du har som tåler varme.
  12. Ha i grønnsakene og rørestek dem i et par minutter.
  13. Ha i sausen og la denne koke opp. Og la den småkoke noen minutter.
  14. Ha i kyllingbitene og bland alt godt. Strø på sesamfrø hvis du ønsker det.
  15. Servér med en gang. Her skal gjestene vente på maten, ikke omvendt.
Notater

Jasminris er best til dette.

Det som tar tid er å frityrsteke kyllingbitene. Men det kan gjøres tidligere og oppbevares i kjøleskap.